Kako se suočiti sa jednim od najvećih zdravstvenih izazova 21. veka

Autor:

Redakcija
0 Shares

U saradnji sa Privrednom komorom Beograda, Kliničkim centrom Srbije, Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Program Evropski Wellness Institut realizuje skup u susret Svetskog dana dijabetesa – „Prevencija dijabetesa u Srbiji – kako se suočiti sa jednim od najvećih javno-zdravstvenih izazova 21. veka?“ Cilj skupa je apel i podizanje svesti o značaju prevencije dijabetesa kao i merama neophodnim za rano otkrivanje i kontrolu ove bolesti.

Eminentni stručnjaci koji će govoriti na skupu su akademik prof. dr Nebojša Lalić, zamenik direktora Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije i predsednik Republičke stručne komisije za šećernu bolest, dr Ivana Rakočević iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prof. dr Radivoj Kocić, načelnik odeljenja za endokrinologiju Kliničkog centra Niš i član Republičke stručne komisije za šećernu bolest i  Maja Dragutinović, Privredna komora Beograda.

Globalna epidemija dijabetesa je jedan od najvećih javno-zdravstvenih izazova 21. veka. Zbog sve većeg broja obolelih, brojnih komplikacija, velikih troškova lečenja, čestih odsustvovanja sa posla i skraćenog radnog i životnog veka obolelih, dijabetes predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sistem i ekonomski razvoj svih zemalja, posebno zemalja u tranziciji.

Skup se obraća kreatorima javnog mnjenja, a to su prevashodno mediji, lekari, medicinsko osoblje, farmaceuti, apotekari, kao i ostali pojedinci u lancu pružanja saveta široj populaciji. Pozivi su upućeni i predstavnicima velikih korporacija, poslovnih asocijacija, i ostalih pojedinaca koji su u savremenom poslovnom okruženju podložni nepravilnim životnim navikama i svakodnevnom stresu.

Prema rečima dr Ivane Rakočević, u Srbiji oko 630.000 osoba (8,6% stanovništva) ima dijabetes, dok više od 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa, pri čemu na svakog obolelog dolazi po jedna osoba koja ne zna da ima dijabetes. „Zbog toga je značajno isticati prevenciju kao značajan korak u borbi protiv ove bolesti“, naglasila je dr Rakočević.

Predsednik odbora udruženja industrije u Privrednoj komori Beograda Rade Borojević je istakao da realizacijom ovih aktivnosti Komora doprinosi podizanju korporativne odgovornosti privrednih subjekata kao i informisanju zaposlenih i njihovom odgovornom ponašanju prema zdravlju.

„Novo Nordisk je kao svetski lider u ovom polju posvećen borbi protiv dijabetesa već više od 85 godina. Danas smo učesnici i partneri zdravstvenog sistema u više projekata usmerenih ka primarnoj prevenciji i prevenciji kasnih komplikacija dijabetesa. Želja nam je da podignemo svest o dijabetesu i da zajedničkim snagama sprečimo nastanak bolesti gde je to moguće, a da već obolelima učinimo život boljim i kvalitetnijim” rekao je Aleksandar Ćirić, predstavnik kompanije Novo Nordisk Pharma uoči održavanja stručnog skupa.

s


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.