Prekontrolišite mladeže

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Svi znamo koliko je štetno neumereno izlaganje suncu. Lekari naglašavaju da treba proveriti svaki mladež koji sumnjivo izgleda. Mladeži moraju da se kontrolišu barem jednom godišnje. Dele se na stečene i urođene. Urođeni mladeži su veći od stečenih i dele se na male, sredne i velike. Treba napomenuti da se svaka promena na koži može ukloniti, iz medicinskih ili estetskih razloga.

Melanom je vrsta karcinoma kože koja može brzo da metastazira, i osim iz već postojećeg mladeža može da se javi i na mestu gde mladež nije postojao. Ako se mladež izmeni, treba ga ukloniti jer u suprotnom postaje opasan. Normalnom mladežu su ivice ravne, ujednačene boje, uglavnom svetlosmeđe. Takođe, mladež treba da ima pravilan oblik (ovalan, okrugao, duguljast). Ako mladež menja boju ili se povećava, obratite se lekaru. Posebno treba obratiti pažnju na mladeže koji krvare ili svrbe.

Faktori rizika

 • Ultraljubičasto zračenje.
 • Genetska predispozicija.
 • Svetla koža, kosa i oči.
 • Opekotine od sunca u detinjstvu.

Promene na mladežu mogu se rano dijagnostikovati uz pomoć digitalne dermoskopije. Dermoskopija je bezbolna metoda pomoću koje se uvećanjem struktura kože po budini uočavaju promene nevidljive golim okom. Ovom metodom mogu se dijagnostikovati i druga oboljenja kože. Značajna je za rano otkrivanje malignog melanoma. Mladeži koji se posebno prate su displastični ili atipični. Melanomi koji brzo rastu iznad nivoa kože moraju se odmah ukloniti jer su najopasniji.

Prevencija

 • Izbegavajte boravak na suncu između 10 i 16 sati.
 • Koristite kreme sa zaštitnim faktorom.
 • Nosite majice dugih rukava.
 • Izbegavajte solarijum.
 • Obavezno nosite naočare za sunce.
 • Nosite šešire sa širokim obodom.

Maja Stojanović


5 Komentara

 1. Ana Jovic Reply

  Dali bi trebala ici kod lekara zbog mladeza na grudima?Mladez imam oduvek na istom mestu s tim da je u zadnjih mesec dana poceo da menja oblik i boju,kao da se deli na pola i promenio je boju postao je na jednom delu tamniji,uz stalni svrab okolo mladeza nemam druge tegobe,imam 33 godine,mozda je problem nastao jer sam dete dojila 2 godine,dali to ima veze sa tim?Ako neko zna molim za savet da ne bi isla kod lekara ako nema potrebe..Unapred hvala..

 2. Nataly Reply

  Imam skoro 15 godina i imam jedan mladez na licu, koji kao da se suši. Nije bolan, ali ipak me pomalo brine…I mama mi je rekla da je najbolje da odem lekaru, ali opet, jedna devojka mi je rekla da se je njoj mladez sam osušio i odpao…Pa, sta da radim?

  1. Ženska Strana Reply

   Mladeže treba kontrolisati naročito ako je došlo do neke promene. Najčešće se posećuje lekar kada mladež pecka, svrbi, krvari ili počne da se peruta. Najbolje je da posetiš dermatologa i da se rešiš brige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.