Opekotine od sunca: Kako oporaviti kožu

Opekotine od sunca: Kako oporaviti kožu

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Opekotine od sunca su izuzetno bolne i mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja kože. Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste brzo oporavili kožu i ublažili simptome opekotina. U nastavku teksta vam otkrivamo metode koje vam mogu pomoći u procesu oporavka od opekotina od sunca. 

Stepen opekotina

Opekotine od sunca mogu se klasifikovati prema stepenu bola, pri čemu prvi stepen označava blagu opekotinu koja se manifestuje crvenilom i blagim otokom kože. Drugi stepen opekotina karakteriše bolnije stanje kože, intenzivnije crvenilo kože, plikovi i oticanje. Treći stepen opekotina je najozbiljniji, sa formiranjem velikih plikova, ožiljaka i mogućim gubitkom tečnosti. U slučaju trećeg stepena opekotina, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Lekovi i obloge za ublažavanje opekotina od sunca

Kada je u pitanju ublažavanje simptoma opekotina od sunca, postoje neki lekovi i obloge koje možete primeniti kod kuće. Evo nekoliko opcija:

  • Hladne obloge: Nanesite hladne obloge ili koristite hladan peškir natopljen hladnom vodom kako biste umanjili otok i bol. Važno je da temperatura bude blaga, kako ne biste izazvali dodatno oštećenje kože.
  • Hidratacija: Redovno hidrirajte kožu primenom hidratantnih krema ili losiona. Odaberite proizvode bez mirisa i alkohola koji neće iritirati oštećenu kožu.
  • Aloe vera: Gel aloe vere je poznat po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u smanjenju crvenila i upale. Nanesite tanak sloj gela aloe vere na oštećenu kožu i ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.
  • Analgetici: Uzimajte preporučene doze analgetika, kao što su acetaminofen ili ibuprofen, kako biste ublažili bol i smanjili upalu.
Opekotine od sunca

Opekotine od sunca: Ostale metode oporavka

Pored lekova i obloga, postoje i druge metode koje mogu pomoći u brzom oporavku kože nakon opekotina od sunca:

  • Izbegavajte izlaganje suncu: U periodu oporavka, važno je izbegavati izlaganje suncu kako bi se koža mogla regenerisati. Nosite zaštitnu odeću, šešire i koristite kreme za sunčanje sa visokim SPF faktorom.
  • Pijte dovoljno tečnosti: Opekotine od sunca mogu uzrokovati dehidraciju, pa je važno piti dovoljno tečnosti kako biste održali hidrataciju organizma.
  • Izbegavajte iritantne supstance: Izbegavajte upotrebu sapuna, parfema ili drugih iritantnih supstanci dok se koža oporavlja. Koristite blage i neiritirajuće proizvode za negu kože.
  • Hrana bogata antioksidansima: Uključite u ishranu namirnice bogate antioksidansima, poput bobičastog voća, povrća, orašastih plodova i ribe, kako biste pomogli u obnovi kože.

Važno je napomenuti da je prevencija najbolji način zaštite od opekotina od sunca. Redovno koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, nosite zaštitnu odeću i ograničite izlaganje suncu u periodima najjačeg zračenja.

Ukoliko se simptomi opekotina od sunca ne poboljšavaju ili se pogoršavaju, obratite se lekaru. On će moći pružiti stručne savete i preporuke za tretman opekotina od sunca.

Zapamtite, briga o koži je važna i treba je shvatiti ozbiljno kako biste uživali u suncu na siguran način.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.