Home / Ishrana / Med – izvor snage i zdravlja

Med – izvor snage i zdravlja

Bez obzira na to koliko ste puta čuli da je med koristan za zdravlje, vredi ponoviti. Med je prirodan prozvod koji pčele skupljaju i proizvode od nektara cvetova biljaka. Sadrži više vrsta šećera, od kojih preovlađuju voćni i grožđani šećer (oko 75g na 100g).

Kvalitet i sastav meda zavisi od geografskog područja  i od bogatstva biljnog sveta. Konzumiranjem meda povećava se fizička i mentalna snaga, poboljšava se krvna slika i tonus srčanog mišića i krvnih sudova. Lekari med preporučuju deci, rekonvalescentima, sportistima, ali i potpuno zdravim osobama. Međutim, med može biti alergen, pa se ne preporučuje deci tokom prve godine života.

Dvadeset dve mineralne, aromatične i druge materije u ovom prirodnom proizvodu blagotvorno deluju na zdravlje, a naročito je značajan visok procenat flavonoida. Med sadrži aminokiseline, proteine, vitamine iz grupe B kompleksa, enzime, polen i antikancerogene materije. Konzumiranje meda doprinosi jačanju odbrambene moći organizma od infekcija. Najvažnije i najvrednije kod meda je njegova prirodnost. Boja meda može varirati od bezbojno do tamno smeđe, a konzistencija meda može biti tečna, viskozna ili iskristalizovana. Ukus meda varira i zavisi od biljnog izvora. Veoma je važno da je med ceđen na hladno (vrcan), a ne podvrgavan visokoj temperaturi.

Med se čuva na suvom, hladnom i tamnom mestu. Potrebno je da se pakuje u posudama od keramike, stakla ili drveta. Tegla treba da bude dobro zatvorena, jer ovaj proizvod privlači vlagu i mirise. Ukoliko su izložene dejstvu hladnoće, gotovo sve vrste tečnog meda i neke vrste meda u saću prelaze u kristalno stanje. Ali, ne treba reći za taj med da se ušećerio. Kristalizacija je prirodan proces tokom kojeg se svojstva meda ne menjaju.

Najbolje je da se med konzumira rastvoren u toplom napitku ili da se što duže zadržava u ustima. Med sadrži brojne supstance, koje deluju preventivno i terapijski. Na primer, bagremov med se korsiti za umirenje i protiv nesanice. Med od nane se koristi kao analgetik, spredstvo za sprečavanje nadutosti i smirenje grčeva mišića. Lipov med ima antiseptičko i umirujuće dejstvo, šumski med se preporučuje malokrvnim osobama, a med od ruzmarina je koristan za bolesti žuči. Žalfijin i šumski med imaju intiseptičko i antiinflanmatorno dejstvo, med od matičnjaka ima umirujuće dejstvo, a med od heljde učvršćuje vidove krvnih sudova. Kestenov med sadrži eskulin, pa sužava periferne krvne sudove, preporučuje se za poboljšanje varenja i u slučaju oštećenja debelog creva.

Marija Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Marija Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top