Home / Ishrana / Lubenica prija svima

Lubenica prija svima

Lubenica prija svima

Lubenica je omiljena namirnica tokom letnjih meseci. Ovo slatka namirnica osvežava i sadrži mnogo korisnih materija, vitamine B grupe, A, C, beta-karoten, glutation, likopen, gvožđe, kalijum, magnezijum, bakar, cink, kalcijum i fosfor. Odličan je diuretik zahvaljujući jabučnoj i limnskoj kiselini.

Ovo povrće sprečava anemiju, ublažava žeđ, čisti creva i krvne sudove. Aktivne supstance lubenice ublažavaju upalna stanja i učestvuju u sprečavanju astme, arterioskleroze, reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, karcinoma debelog creva. Lubenica se brzo vari, podstiče izlučivanje urina i čisti organizam od toksina, kao i bubrege, a ovaj proces može pomoći osobama koje imaju kamen u bubregu, bešici ili žuči zato što razlaže i izbacuje kamen i onemogućava stvaranje novih oksalatnih tvorevina.

Lubenica spada u niskokaloričnu namirnicu, pa je odlična za sve one koji žele da smršaju. Vitamin A i beta-karoten čuvaju vid i pomažu u prevenciji očnih bolesti, a likopen štiti od slobodnih radikala, sprečava srčane bolesti, ima antikancerogeno dejstvo i poboljšava memoriju.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top