Kako ulja utiču na raspoloženje?

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Od davnina se lekovita ulja koriste za buđenje pozitivnih osećanja i obnavljanje energije. Otkrijte kako ulja ruže, mirte, jasmina i narandže utiču na mentalno zdravlje.

Ulje ruže

Ulje ružePrema mitologiji latice ruže su bile bele dok Afodita, u žurbi da pruži pomoć Adonisu koga je napao divlji vepar, nije stala na trn i svojom krvlju obojila cvet. Eterično ulje ruže ima umirujuće dejstvo i upotrebljava se u mnogim mešavinama za masažu tela. Kombinuje se sa kamilicom i geranijumom. Ulje ruže smiruje, smanjuje stres i napetost, opušta, ublažava depresiju, napade tuge, glavobolju, simptome PMS-a, deluje protiv nesanice i dobar je antiseptik. Osim toga, ublažava simptome menopauze, otklanja umor i smatra se afrodizijakom.

Ulje mirte

Ulje mirteU starim civilizacijama ulje mirte je bilo najčešće korišćeno. Prema grčkoj legendi, ovaj miris je nastao iz Mirtinih suza, kćeri kiparskog kralja Kinirusa. Mirta je biljka koja se vezuje za ženski princip, pa je bila posvećena azijskoj boginji Ištar, etrurskoj boginji Turan i rimskoj boginji Veneri. Miris ulja mirte razbuđuje, poboljšava pamćenje, podstiče koncentraciju, jača samopouzdanje. Eterično ulje ove biljke umiruje i deluje antibakterijski i antiseptički.

Ulje jasmina

Ulje jasminaOvaj cvet je posvećen boginji Afroditi zbog svog zvezdastog oblika. Prema arapskoj legendi jasmin dolazi sa neba. Kad je majka svih zvezda, Kitza, šila zlatnu odeću za svoju decu, prekinule su je u poslu zvezdice koje su vikale na sav glas jer su bile nezadovoljne svojom odećom.Tražile su podršku vrhovnog boga neba, Mikara. On se naljutio i sve ih je bacio na zemlju, u blato. Pošto je njihova majka bila neutešna, Bersto, boginja vegetacije, pretvorila je zvezdice u cvetove jasmina. Ulje jasmina je jedno od najomiljenijih ulja u zemljama Istoka. Dobro se meša sa ružinim i limunovim uljem. Ulje jasmina se koristi za lečenje psiholoških i psihosomatskih poremećaja. Takođe, deluje protiv umora, iscrpljenosti, menstrualnih bolova, stresa, depresije, apatije, jača samopouzdanje, ublažava simptome menopauze, podstiče seksualnu želju, popravlja raspoloženje i opušta.

Ulje narandže

ulje-narandzePrema grčkoj mitologiji, Atlanta je želela da ostane devica. Njen otac se nije slagao s tim i hteo da da se Atlanta uda. Njihov dom su opsedali brojni prosci. Otac i kći su organizovali takmičenje u kojem je svaki prosac morao da trči, dok ga je Atlanta sledila sa mačem u ruci. Svakog prosca je stigla i odsecala im je glave. Jedino je Hipomen uspeo da pobedi Atlantu lukavstvom. Boginja Afrodita mu je dala tri narandže, koje je on bacio iza sebe, a Atlanta je posustala da bi ih pokupila. Eterično ulje narandže opušta, osvežava i relaksira. Kombinuje se dobro sa uljem lavande i ruzmarina. Deluje protiv stresa, pomaže kod nesanice, smanjuje anksioznost, napetost i podstiče osećaj sigurnosti. Ima sedativno, antidepresivno i antiseptičko delovanje.

Stefana Ilić                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.