Intolerancija na laktozu

Autor:

Redakcija
0 Shares

Intolerancija na laktozu je veoma česta pojava. Ukoliko posle konzumiranja mlečnih proizvoda osećate nadutost, najverovatnije vaša creva imaju malu količinu enzima laktaze. Ovaj enzim je zadužen za razgradnju mlečnog šećera, laktoze. Kako se proizvodnja laktaze smanjuje s godinama, nastaju poteškoće u razgradnji mlečnog šećera.

Simptomi intolerancije na laktozu

Intolerancija na laktozu se utvrđuje uz pomoć testova koji se rade odmah nakon unošenja mlečnog proizvoda. Simptomi ovog poremećaja varenja jesu: bolovi u donjem delu stomaka, nadutost, otežano varenje, gubitak u težini, mučnina i dijareja. Simptomi se javljaju trideset minuta do va sata posle konzumiranja proizvoda koji sadrže laktozu.

Kako rešiti ovaj problem?

Pre svega, potrebno je izbegavati mleko i mlečne proizvode. Kao zamena može se konzumirati mleko bez laktoze, sojino, pirinčano i kozje mleko. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na sastav prerađenih namirnica. Laktoza se može naći u pekarskim proizvodima, slatkišima, prelivima za salate itd. Rešenje ovog problema leži u konzumiranju proizvoda koji ne sadrže laktozu ili uzimanju enzima laktaze u formi dijetetskog dodatka.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.