Home / Poslednji tekstovi / Alkohol šteti ženskom zdravlju

Alkohol šteti ženskom zdravlju

Dokazano je da alkohol negativno utiče na žensko zdravlje. Pre svega, žene imaju niži procenat vode u organizmu od muškaraca, pa i nižu koncentraciju tečnosti koja pomaže razređivanju alkohola. Kod žena alkohol brže ulazi u krvotok i dolazi do mozga. Takođe, studije pokazuju da enzim ALDH (aldehid-dehidrogenaza), koji razgrađuje alkohol u želucu, kod lepšeg pola nije tako efikasan kao kod muškaraca.

Osim toga, alkohol može smanjiti kvalitet sna zato što remeti različite faze spavanja i veoma važnu REM fazu. Trudnice treba da izbegavaju konzumiranje alkohola. Dokazano je da i umereno konzumiranje alkoholnih pića  tokom trudnoće može ugroziti plod. Alkohol uvećava rizik od spontanog pobačaja, a može i uzrokovati poremećaje u razvoju mozga, srca i krvnih sudova bebe. Alkohol  je  veliki neprijatelji i ženske lepote: doprinosi nastanku bora, isušivanju kože i pogoršava simptome rozacee.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top