Home / Zdravlje / Majka i dete / Zimsko odevanje dece

Zimsko odevanje dece

Od prvog dana rođenja deteta treba brinuti o njegovoj odeći. Međutim, od samog početka dete ne treba navikavati na previše odeće, niti ga previše utopljavati, jer će telo tako izgubiti sposobnost da se prilagodi promenama temperature, pa su i prehlade češće.

Najbolji pokazatelj da je bebi hladno nisu ruke već boja lica. Ukoliko je detetu hladno, rumena boja sa obraza nestaje, a dete je nemirno. Zbog straha od prehlade, mnoge majke izbegavaju da decu zimi izvode u šetnju, pa se to kod njih odmah vidi po bledom tenu i nedostatku apetita. Tokom hladnih dana bebu je najbolje izvesti iz kuće oko podneva, a šetnja može da bude i duža od jednog sata. Vlažan i hladan vazduh je opasniji od suvog vazduha iste temperature, naročito ako još duva i vetar. Međutim, kada je temperatura i ispod nule dete težine iznad 5kg može ostati na zaklonjenom osunčanom mestu sat ili dva, pod uslovom da je dovoljno utopljeno.

Osnovno pravilo zimskog odevanja za malo stariju decu je slojevitost sa što komotnijom odećom. Telo ne sme biti sputano u potretu, koža mora slobodno da diše kako bi se stvorio zaštitni toplotni sloj vazduha. Pri tome treba izbegavati odeću od sintetičkih vlakana, osim kada je reč o gornjim delovima odeće koji štite od vlage i vetra. Sve što je u dodiru sa dečijom kožom bolje je da bude od pamuka i to takvog koji može da se iskuvava. Ovo važi kako za odeću koju dete nosi preko dana, tako i za onu u kojoj provodi noć.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top