Home / Ishrana / Zdravi na prirodan način

Zdravi na prirodan način

Ono što služi i kao hrana i kao lek.

Morske alge

Alge predstavljaju rastinje koje sadrži više minerala i vitamina od bilo koje druge hrane. U morskim algama ima vitamina B2, holina, naicina, karotina i alginske kiseline, kao i veliki broj mineralnih materija – jod, fosfor, kalcijum, bakar, hlor mangan i cink. Zbog visokog sadržaja joda, alge normalizuju rad tiroidne žlezde. Bez joda razmena materije ne može da funkcioniše i energija ne može da se preradi.

Sveže alge su najzdravije. Najpoznatija alga je Spirulina (plavo-zelena alga). Ona reguliše nivo šećera u krvi, sadrži gvožđe, cink, magnezijum, kalcijum, fenilalanin i odličan je dodatak za smanjivanje telesne težine.

Aloja vera

Aloja vera je bogata gelom koji zaceljuje rane, a kada se uzima oralno deluje kao nežno sredstvo za čišćenje. Efikasna je i kod lečenja čira u želudcu.

Eksterna upotreba ove biljke je mnogostruka. Na primer – ubrzava zaraštanje rana, omekšava žuljeve i zadebljalu kožu na stopalima, sprečava stvaranja mehura usled opekotina od sunčevih zraka, regeneriše kosu.

Peršun

Peršun je bogat mineralima, vitaminima, gvožđem. Plod peršuna i njegovo etersko ulje deluju deuretično. Peršun idealno deluje na rad bubrega , odstranjuje zadržavanje tečnosti u trbušnom predelu, grudima i nogama pre menstrualnog ciklusa. Listove peršuna treba stavljati na bolna mesta kao sredstvo protiv upala i bolova. Smatraju da peršun sprečava krvarenje zuba. Sreučnjaci su utvrdili da peršun stimuliše rast kose i seksualne aktivnosti. Lišće peršuna treba koristiti u svežem stanju.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Marija Stojanović

One comment

  1. joj mrzim persun. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top