Home / Lifestyle / Zašto lažemo jedni druge

Zašto lažemo jedni druge

Laži govore svi. Najnovija istraživanja pokazuju da svako od nas izgovori 2-3 laži u jednom danu. Najčešće lažemo da bismo izbegli konflikte i neprijatne situacije. Takođe, zaobilazimo istinu i zbog lične koristi, ali i da bismo zaštitili nekoga. Na primer, prijateljica vam pokazuje novu haljinu i želi da čuje vaše mišljenje. Iako vam se haljina uopšte ne dopada, reći ćete joj da je lepa i da joj odlično stoji. Ovakve laži su korisne jer se iza njih krije želja da ne povredimo druge.

Muške i ženske laži

Trenutak u kome muškarci najlakše lažu je skoro uvek pre stvaranja veze, ali je to tada prihvatljivo kao oblik udvaranja. Omiljeni trenutak laganja je i raskid. Tada muškarci mogu da izgovore najapsurdnije stvari samo da ne bi rekli istinu. Muškarci takođe često lažu o količini alkohola koju su popili za vreme poslednjeg izlaska sa prijateljima. Ipak, žene bolje lažu od muškaraca jer imaju više izraza lica. One najčešće lažu o tome koliko su potrošile u kupovini.

Kako prepoznati laž?

Pažljivim posmatranjem sagovornika možemo videti da li govori istinu ili ne. Obratite pažnju na sledeće: crvenlo lica, pojačano znojenje, autoritativan ton, nemiran pogled, češkanje nosa. To su pouzdani znaci da osoba ne govori istinu.

Laži mogu biti korisne u nekim situacijama. Ali treba biti obazriv jer krupnim lažima možemo mnogo povrediti osobe koje volimo.

Maja Stojanović

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

One comment

  1. Jadni ti muškarci koji lažu devojke koliko piju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top