Zaštitite se od krpelja

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Budite oprezni prilikom boravka u prirodi jer ovi insekti mogu izazvati brojne zdravstvene probleme. Krpelji su aktivni od aprila sve do kasne jeseni. Krpelji mogu izazvati ozbiljna oboljenja poput krpeljnog meningoencefalitisa, lajmske bolesti ili erlihioze. Krpelji su prenosioci virusa meningoencefalitisa koji uzrokuje opasnu virusnu upali mozga i moždane kore. Ova opala se najčešće javlja nedelju dana posle uboda zaraženog krpelja.

Lajmska bolest

Krpelji se najčešće skrivaju u travi, niskom rastinju i u mešovitim i listopadnim šumama. Lajmska bolest je bakterijska infekcija kojom mogu biti zaraženi gotovo svi organi i sistemi, a posedno koža, zglobovi, nervni sistem, mišići i strukture oka. Infekcija nastaje ubodom krpelja koji je zaražen bakterijom borelijom burgdorferi. Kretanje krpelja na koži se često ne primećuje. Što se krpelj duže zadržava u koži, veći je rizik od nastanka infekcije. Prvi simptomi lajmske bolesti se javljaju nakon jednog do dva dana i više. Ukoliko se bolest ne leči, nakon osam nedelja (druga faza bolesti) dolazi do zapaljenja srčanog mišića, zglobova i nerava. Nakon više meseci ili godina nastupa treći stadijum bolesti i tada može doći do invalidnosti i trajnijeg oštećenja zdravlja.

Ukoliko dođe do uboda, javite  se lekaru u prva 24 sata. Najbolje bi bilo da vađenje krpelja prepustite lekaru. Inače, krpelja možete izvaditi pincetom, pri čemu se uhvati rilica najbliže koži tela i lagano se krpelj vuče. Istovremeno lagano okrećite pincetu levo – desno. Pazite da krpelj ostane živ. Ako se bori za život, u ranu će ispustiti mnogo više otrova. Takođe, gnječenje krpelja može dovesti do infekcije. Nakon odstranjivanja krpelja, potrebno je dezinfikovati mesto uboda. Ukoliko ne izvadite celog krpelja, potrebno je da se javite lekaru. Najvažnije je posaviti dijagnozu i što pre započeti lečenje i terapiju antibioticima.

Simptomi

Na mestu uboda uočava se otok i kružno crvenilo koje se širi. Nema bolova, niti svraba. Ostali simptomi ove bolesti su: povišena temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišičima, uvećanje limfnih žlezda. Pored primarnog, na mestu uboda može doći do pojave i sekundarnih crvenila.

Prevencija

  • Izbegavajte ležanje na zemlji, kao i odlaganje odeće na grane drveća ili žbunje.
  • Nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetlih boja, zato što se tako krpelj lakše uočava.
  • Izbegavajte da nosite odeću od vune i flanela.
  • Nakon povratka iz prirode dobro pregledajte celo telo. Posebno proverite delove tela gde je koža najtanja: pazuh, ispod dojki, prepone, oko pupka, pregib kolena, glava i iza uveta.
  • Savetuje se korišćenje repeletnih sredstava jer odbijaju krpelje i štite nekoliko sati.
  • Krpelja koji je već u koži ne smete kidati, paliti, gušiti i trovati sredstvima poput benzina i alkohola.
  • Ne preporučuje se ni uzimanje lekova na svoju ruku.
Stefana Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.