Home / Kozmetika i nega / Zaljubite se u svoje nokte

Zaljubite se u svoje nokte

Prava dama mora da ima lepe i negovane nokte. Ženska strana vam otkriva kako da negujete nokte kao pravi profesionalac.

Osnovna pravila

 • Kupite kvalitetnu turpiju za nokte. Nokti se uvek turpijaju od ivica ka sredini. Treba znati da se samo suvi nokti mogu turpijati, dok su vlažni nokti osetljiviji.
 • Sigurno već znate da zanoktice ne treba da sečete. Omekšalu kožu oko nokta potisnite delom pribora koji za to služi. Ako vam se često stvaraju zanoktice, verovatno imate suvu kožu ruku.
 • Pre lakiranja nanesite podlogu za lak koja štiti nokte. Nanesite je na središnji deo nokta, od korena ka vrhu. Zatim namažite bočne površine nokta. Nakon nekoliko minuta nanesite lak u boji (u dva sloja). Na kraju, fiksirajte boju nanošenjem bezbojnog laka.
 • Lak za nokte nemojte skidati acetonom. Koristite sredstvo koje istovremeno neguje i nokte.
 • Svakodnevno upotrebljavajte kreme za ruke i nokte koje sadrže vitamine, minerale i proteine.

Krema za lepe ruke

Napravite sami kremu za lepe i nežne ruke. Evo jednostavnog recepta: izrendajte koru jednog limuna, zdrobite lukovicu ljiljana, sve to pomešajte i dodajte sveže mleko. Ovom masom mažite ruke svako veče.

Problemi sa noktima

 • Lomljivi nokti ukazuju na nedostatak kalcijuma, gvožđa i vitamina A.
 • Bele mrlje znače nedostatak cinka.
 • Bledi nokti ukazuju na nedostatak gvožđa.
 • Tamni nokti znače nedostatak vitamina B12.
 • Neravna površina obično je posledica oštećenja nokta.

Vodite računa o ishrani

Da biste imali lepe i čvrste nokte, morate računa o ishrani. Kalcijum podstiče čvrstinu noktiju. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima. Vitamin A je neophodan za rast i čvrstinu noktiju. Prirodni izvori ovog vitamina su šargarepa, paradajz, spanać, džigerica, žumance i dinja. Gvožđe je veoma značajno za strukturu nokta. Najviše ga ima u žumancetu, spanaću, kupusu, sočivu, rotkvicama i crnom luku. Vitamin B pomaže resorpciju belančevina, pa je važan za rast noktiju. Izvori vitamina B su kupus, žumance, džigerica i iznutrice. Potrebno je da unosite i namrinice koje sadrže cink. Velike količine ovog minerala nalaze se u crvenom mesu, boraniji, spanaću, grašku, ostrigama, sardinama i pivskom kvascu.

Marija Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Marija Stojanović

2 comments

 1. Ja obozawam swe u wezi noktiju!!! :- D Hwala za owaj tekst!

 2. volim da ukrasavam svoje nokte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top