Home / Poslednji tekstovi / Tanji struk – bolje zdravlje

Tanji struk – bolje zdravlje

Da li ste znali da obim struka pokazuje koliko ste zdravi? Oni kojima se masno tkivo taloži oko struka izloženi su većem riziku od pojave srčanih bolesti bez obzira na to da li imaju suviše kilograma ili ne. Istraživanja dokazuju da veliki obim struka upozorava i na opasnost od dijabetesa, kancera i demencije. To podjednako važi za žene i za muškarce. Indeks telesne mase više nije merodavan kada je u pitanju zdravstveno stanje jer je ustanovljeno da nije važna sama težina koja može da ukazuje na gojaznost, već deo tela na kome su naslage sala. To je struk.

Kod žena opasnost od pojave različitih bolesti  počinje da raste ako obim struka dostigne 80 cm, a ako dostigne 89 cm i više, reč je o visokom riziku. Kod muškaraca  je granična brojka 94 cm, a ukoliko se obim struka poveća na 102 cm, reč je o visokom riziku. Upamtite: obim struka treba da bude manji od vaše visine podeljene sa dva.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top