Home / Ljubav / Svađa može biti korisna

Svađa može biti korisna

Svađe su neizbežne u svakoj ljubavnoj vezi. Rešenje nije u nerazrešenim problemima ni u potiskivanju emocija. Svađa može biti i korisna, naravno ukoliko razgovarate civilizovano, bez uvreda i teških reči.

Uvrede se pamte

Uvrede i teške reči se nakon ljubavne svađe pamte. Uvrede ostaju u našoj svesti, a svaka od njih uništava bliskost. Naučite da razgovarate i uvek pokažite poštovanje iako ne mislite isto. Kontrolišite trenutni bes, nemojte biti grubi i ne vičite.

Ohladite se

U slučaju da neslaganje pređe u žučnu svađu, izađite napolje, prošetajte i ohladite glavu. Tada više niste sposobni da se svađate produktivno jer je emocionalna strana mozga preaktivna i nadjačava logičnu. Smirite se i razgovarajte malo kasnije.

Zbog čega se svađamo

Stručnjaci tvrde da se tokom ljubavne svađe jedna osoba uvek oseća zapostavljeno, a često se oseća i ugroženo jer je zbog nečega okrivljena ili smatra da je kontroliše druga strana. Na primer, iza svađe oko toga koliko često treba voditi ljubav stoji žudnja za nežnošću i pažnjom, dok svađa zbog kućnih poslova krije potrebu za poštovanjem i odavanjem priznanja.

Razgovor je temelj kvalitetne veze

Ukoliko neprestano izbegavate otvorene sukobe, naškodićete sebi i svom zdravlju. Razgovor je temelj kvalitetne ljubavne veze. Razgovarajte iskreno o svojim potrebama sa partnerom, tako će vaša ljubav duže trajati. Ustanovljeno je da žene koje najčešće ćute za vreme svađe u vezi ili braku imaju četvorostruko više šansi da obole od nekog srčanog oboljenja. Tu su i druge bolesti koje nastaju zbog stresa. Dakle, ne izbegavajte svađe, uvek izbacite ljutnju i bes iz sebe.

Maja Stojanović

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top