Seks u trudnoći

seks u trudnoci

Autor:

Redakcija
0 Shares

Odnos prema seksu se u trudnoći menja jer je žena podložna mnoštvu fizičkih i psihičkih promena. Većina parova tokom trudnoće ima želju za vođenjem ljubavi, mada su prisutni i strahovi od povreda, povređivanja bebe ili spontanog pobačaja. Mnogi bračni parovi imaju imaju bolji seks tokom trudnoće nego ranije, dok drugi apstiniraju. Ukoliko je trudnoća normalna, vođenje ljubavi u trudnoći nije opasno ni po bebu ni po buduću mamu. U tom slučaju, seksualni odnosi se mogu upražnjavati sve do početka trudova i prsnuća vodenjaka.

Kako se u trudnoći menja želja za seksom?

Promene u prvom trimestru

U prvom trimestru želja za seksom nije velika zato što trudnice imaju tegobe kao što su umor, povraćanje, mučnina, čest nagon za mokrenjem, malaksalost, glavobolja, osetljive grudi… Tada je posebno važno održati bliskost. Muškarac treba da pokaže razumevanje i nežnost, a ne da se oseća bespomoćno.

Promene u drugom trimestru

Tokom drugog trimestra buduće mame nisu više uplašene, mučnine prestaju, grudi više nisu previše osetljive, zbog bolje cirkulacije i pojačanog priliva krvi u genitalije javlja se i veća želja za seksom. Materica raste i oblikuje abdomen žene, međutim to ne znači da će seksualni odnosi biti neprijatni. Buduće tate se najviše plaše da li će povrediti bebu ili mamu.

Promene u trećem trimestru

U poslednjem trimestru stomak trudnice sve više raste, pa je vođenje ljubavi otežano. Pri kraju trudnoće potrebna je opreznost jer se grlić materice stanjuje i počinje da se otvara. Tada se treba posavetovati sa ginekologom.

Oralni i analni seks u trudnoći

Oralni seks u trudnoći je bezbedan, pod uslovom da žena ima stalnog partnera. Ali, ukoliko muškarac ima herpes, postoji velika opasnost od infekcije. U slučaju analnog seksa, rizik od infekcije je veliki, pa se ne preporučuje.

Kada su seksualni odnosi zabranjeni u trudnoći?

Seks u trudnoći treba izbegavati u sledećim slučajevima:

  • Ako žena oseća bolove tokom seksualnog odnosa
  • Ako ako se nakon odnosa javlja krvarenje
  • Ako je posteljica nisko usađena, tzv. placenta previa
  • Ako postoji rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.