Christian Dior, pravi vitez

christian dior pravi vitez

Autor:

Redakcija
0 Shares

Christian Dior, modni ikon, je učio političke nauke a kasnije je postao vlasnik jedne galerije. Nije ni sanjao da će jednog dana njegovo ime biti poistovećen sa luksuzom. Svoje obrazovanje nikad nije završio, već je otvorio jednu galeriju koja ga je inspirisala na kreiranje. Međutim, pravi razlog za okretanje prema modi je bio bolest i ekonomska kriza. Prvo je pripremao skice za šešire kod Figaro Illustré. Videvši njegov talenat, razne modne kuće su želeli baš njega za kolegu i njegove božanstvene kreacije. Brdom su dolazile ponude za kreatorske poslove, dok mladi Dior nije odlučio da sam otvori svoju modnu kuću. Bio je prvi koji je preokrenuo stil „New Look“, inače ranije poznat po izrazito ženstvenim linijama.

Odmah je shvatio da su potrebni, pored odeće, i razni detalji koji će dodati svakom stilu još jedan plus. Predstavio je svoju prvu kolekciju 1947. godine zajedno sa novim parfemom Miss Dior. Postoji više od 100 različitih aroma i mirisnih kolekcija koje nose naziv ove poznate modne kuće. Svaki put su želeli da smisle nove akorde koji će verno prikazati njihovo poslovanje, ići će uz Dior odeće i činiće osobe posebnim. Posle rane smrti kreatora, kompaniju preuzimaju poznate osobe koji su radili u svetu mode (Yves Saint Lorent, Gianfranco Ferré i John Galliano). Poznate ličnosti željno očekuju trenutak kada mogu obući neku Dior haljinu i naprskati sebe sa luksuznim parfemom.

Dior parfeme delimo u četiri grupe. Postoje mirisi sa citrusnim komponentama i tu spadaju Escalé a Pondichéry i Escalé a Portobelo. Cvetne note su neizostavni sastojci svake parfemske kuće. Dior naglašava romantiku i nežnost kroz ruže, jasmina, irisa i ylang-ylangra. Parfemi koje sadrže navedene arome su J’Adore, Poison, Dolce Vita, Diorissimo i Dune.

Među orijentalne mirisne note ćete naći Addict, Midnight Poison, Hypnotic Poison i Dioressence. Veoma su energične i sadrže razne arome, drvene akorde i začinjene note svih mogućih bilja. Predstavljaju verne prijatelje strastvenih žena. I na kraju su tu parfemi za muškarce. Dior Homme, Higher ili Fahrenheit su samo neki od mirisa koji čine džentlmene pravim muškarcima. Intenzivni su i svakako predstavljaju moć i snagu.

Ipak, najprodavaniji i najpopularniji miris od Dior-a je J’adore za modernu i glamuroznu ženu. Na koži se ponaša poput svetlosti, veoma je raskošan i pun zlatnih odsjaja. Sladak je, ali ujedno i oštar sa laganim notama raznih cvetova.

Izvor: poklonite.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.