Posetite Suboticu

Posetite Suboticu

Autor:

Redakcija
0 Shares

Subotica se u pisanim dokumentima prvi put spominje 7. maja 1391. godine, ali sigurno da je mesto starije. Utvrđeno je da su ljudi na ovom prostoru živeli još pre 3.000 godina. Sudbinu Subotice bitno je određivao položaj na putu između Evrope i Azije, a istorijski na granici dve sukobljene sile: Ugarske i Turske.

Grad Subotica nalazi se na severu Republike Srbije, uz granicu sa Republikom Mađardskom, na 46° 05’ 55’’ severne geografske širine i 19° 39’ 47’’ istočne geografske dužine. Prosečna nadmorska visina Subotice je 114m, 40m iznad nivoa Tise kod Kanjiže o 32m iznad nivoa Dunava kod Baje. Pored Subotice prolazi međunarodni put E-75. Do graničnog prelaza Kelebija ima 10km, a do Horgoša 30km.

Gradska kuća u Subotici je najveća, a po mnogima i najlepša građevina Subotice. Podignuta je za dve godine, od 1908. do 1910, ali su vrhunski majstori onog vremena još pune dve godine ukrašavali njene enterijere. Ukrašena je s bezbroj šara stilizovanog cveta. Gradska kuća je skladan spoj umetnosti i zanata. Visoka je 76m, terasa vidikovca je na 45,5m, duga 105,08m, široka 55,56m, a prostire se na 5.838 kvadratnih metara.

Arhitektonski ukras Subotice su i crkve. Subotičani različitih nacija i vera podizali su bogomolje negujući i poštujući svoju veru, običaje, svece i praznike, ali su istovremeno ukrašavali ovim lepim objektima grad i davali mu poseban pečat. Na ivici grada su ostaci desetak starih hramova, a prvi monumentalni i veliki crkveni objekti izgrađeni su u 18. veku: Franjevačka crkva, Srpska pravoslavna crkva i Katedrala sv. Tereze.

Gradski muzej je kompleksnog tipa sa arheološkom, etnološkom, istorijskom, umetničkom, prirodnjačkom zbirkom i zbirkom legata. Stalna postavka muzeja je u pripremi, ali se zato održavaju brojne druge izložbe. Muzej je smešten u palatu koju su u stilu darmštatske secesije koja je 2008. godine adaptirana, kako bi odgovarala nameni i potrebama muzeja.

Izuzetna destinacija za sve koji cene tradicionalne, ali i moderne vrednosti, grad u kome su šarm i hedonizam način života a opuštenost i tolerancija najvažnije osobine stanovnika. Gastronomija Subotice i njene okoline je veoma poznata po svojoj šarolikosti ukusa, koji su nastali kao mešavina različitih kultura i običaja na ovim prostorima. Tako se kod nas služe jela nemačke, turske, mađarske, crnogorske, bosanske i drugih kuhinja, koje čine osnovu za pripremanje ukusnih specijaliteta našeg podneblja.

Festivali:

Etnofest je multikulturni projekat koji okuplja umetnike iz raznih krajeva sveta. Vrhunac festivala je koncert koji se održan na palićkoj Letnjoj pozornici u vreme junske ravnodnevnice.

Festival evropskog filma Palić je jedan od najznačajnijih filmskih festivala u ovom regionu i jedan je od retkih u svetu sa 100 odsto evropskog sadržaja. Filmovi u glavnom, takmičarskom programu, se prikazuju na prelepoj palićkoj Letnjoj pozornici. Tu se okuplja veliki broj filmskih autora i drugih gostiju iz cele Evrope. Tokom festivala organizuju se brojne prateće manifestacije, atraktivne svim posetiocima festivala.

Interetno festival je festival međunarodnog karaktera, koji okuplja istaknute folklorne grupe i folklorne muzičare iz celog sveta. Festival se održava u samom centru grada. Organizuje se i celodnevni vašar narodnih rukotvorina, igraonice za najmlađe.

I još mnogo toga…


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.