Pobedite celulit

Autor:

Marija Stojanović
0 Shares

Celulit je večiti neprijatelj ženske lepote. Mehanizam nastanka celulita još nije utvrđen, a glavni uzrok mu je poremećaj mikrocirkulacije podkožnog tkiva. Oštećene ćelije povećavaju propustljivost sitnih krvnih sudova pa tečnost prolazi u međućelijski prostor, hranljive materije ne stižu u ćeliju, a štetne se nagomilavaju. Cirkulacija i limfna drenaža slabe, vezivno tkivo zadebljava, masne ćelije putuju ka površini kože i tako nastaje izgled narandžine kore.

Sve ove promene nastaju pod uticajem hormona, genetskih predispozicija i nezdravih životnih navika poput konzumiranja alkohola i cigareta. Masne ćelije koje putuju ka površini kože su posledica, a ne uzrok celulita.

Kako nastaje celulit?

U prvoj fazi kapilarna mreža u dermu slabi, tečnost prodire u međućelijske prostore, pa je koža nedovoljno snabdevena hranjivim materijama, kiseonikom i vodom, ali masne ćelije počinju da se grupišu. Na površini još uvek nema vidljivih znakova promena.

U drugoj fazi oštećenja su vidljiva. Jaka i pravilna mreža kolagenih i elističnih vlakana sada se menja. Grupe masnih ćelija iz hipoderma počinju da potiskuju „razrađeni“ derm.

U trećoj fazi usled nedostatka gradivnih materija, sinteza kolagena i elastina je smanjena i dermis se istanjuje. Skupovi masnih ćelija se probijaju u derm i oko njih se formiraju fibrozne mreže. Na površini kože su uočljive promene u vidu narandžine kore.

U četvrtoj fazi ispupčenja i udubljenja na koži su upečatljiva, a nabiranjem se ističu čvorići tj. grupe masnih ćelija u tvrdom, fibroznom omotaču.

Uzroci nastanka celulita

  • Hormonski (naročito estrogen)
  • Genetski
  • Psihološki (stres)
  • Nepravilna ishrana
  • Pušenje
  • Telesna konstitucija
  • Neadekvatna fizička aktivnost

Kako se boriti protiv celulita?

Celulit se ne leči dijetama, ni teškim fizičkim vežbama. Važno je promeniti životne navike, uzimati više voća, povrća i žitarica, piti dosta tečnosti i unositi što manje masnoća.

Masaže su najčešći način lečenja celulita:

  • Anticelulit masaža
  • Limfna drenaža

Masažama se postiže bolja cirkulacija i razmena materija. Veoma je važno da masaže rade profesionalci, namenskim preparatima, da nisu agresivne i bolne. Limfna drenaža se obavlja pritiskom i gnječenjem na osnovu poznavanja limfnih puteva, u cilju da se nagomilana tečnost potisne ka limfnim kanalima i tako izlučivanjem eliminiše iz tela. Ove metode ne treba primenjivati kod osoba s proširenim venama, kad postoje infektivne bolesti, otvorene rane, povišena telesna temperatura, u toku trudnoće i menstruacije.

Body Wrap metoda. Tokom ovog tretmana telo se maže određenim preparatom, a onda obmotava plastičnim folijama ili pamučnim tkaninama. Na taj način se ubrzava protok limfe, toksini se eliminišu iz organizma i koža postaje zategnutija.

Elektroterapija. Ona se zasniva na stimulaciji mišiča strujom odgovarajuće frekvencije.

Radiotalasi. Struja visoke frekvencije se upotrebljava za dubinsko zagrevanje tkiva, što dovodi do razbijanja masnih ćelija (slično liposukciji). Ovaj tretman poboljšava drenažu i cirkulaciju i zateže kožu.

Laserski tretmani. Laserski tretman stimuliše ćelijski metabolizam, smanjuje otok i tečnost u tkivima i povećava cirkulaciju. Koža postaje meka, a celulit manje vidljiv. Efikasnost se povećava ukoliko se kombinuju laserski zraci, efekat hlađenja i masaza.

Endermologija. Masaža delova tela vakuum aparatom redukuje celulit, smanjuje obim kukova i butina i zateže tkivo. Cilj ovog tretmana je izbaciti štetne materije i vratiti vezivno tkivo koje je usled nastanka celulita povučeno unazad i stvorilo udubljenje na koži. Ako se izvodi profesionalno, može dati odlične rezultate, naročito u lečenju mekog celulita. U odmaklim fazama celulita, gde je došlo do ozbiljnih promena vezivnog tkiva, endermologija ne pomaže. Ova metoda se ne upotrebljava kod poremećaja periferne cirkulacije, proširenih vena, proširenih krvnih sudova.

Mezoterapija. Različiti kokteli lekova ili homeopatskih mešavina mikro-iglama se ubrizgavaju direktno u delove zahvaćene celulitom sa ciljem razgradnje masnih naslaga, eliminacije toksina i drenaže. Posle prvih tretmana rezultati su uočljivi i čak trajni. Tokom tretmana oseća se blago peckanje. Nakon tretmana često ostaju modrice koje nestaju nakon nekoliko dana. Tretmani se izvode jednom nedeljno.

Pobedite celulit na Ženska strana


1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.