Najlepše srpske planine

Autor:

Katarina Ristić
0 Shares

Pravo je vreme da posetite planinu i uživate u skijanju, planinarenju, klizanju i šetnji po snegu. Posle novogodišnjih praznika i zimskog raspusta cene su znatno povoljnije. Odlučite se za Kopaonik, Staru planinu, Zlatibor ili Divčibare.

Atraktivan Kopaonik

Kopaonik je u zimskim danima jedno od najposećenijih mesta. Na ovoj planini čekaju vas odlične staze i dobar noćni provod. Skijaški tereni Kopaonika nalaze se na nadmorskoj visini od 1,650 do 2,017 metara. Skijašima su na ovoj planini na raspolaganju 15 žičara i 23 staze. Skijanje je na Kopaoniku van sezone jeftinije. Pored osnovne opreme, ponesite naočare za sunce i skijaške naočare.

kopaonik

Prelepa Stara planina

Stara planina je udaljena od Niša 70 km, a od Beograda 330 km. Predstavlja prirodnu granicu prema Bugarskoj, u dužini od 150 km. Jedan od vrhova je Babin zub, na 1,780 metara nadmorske visine. Nedaleko od ovog vrha nalazi se Planinarski dom na 1,580 m. Sezona skijanja traje od kraja oktobra do aprila. Staru planinu odlikuje nezagađena priroda, čiste vode i zdrava hrana. Obavezno probajte srpsku gibanicu, domaće kiselo mleko, kao i kašu od belog sira i kukuruznog brašna – tzv. belmuž. Uz kafu se služi ratluk, a možete se okrepiti i nekim domaćim pićem, npr. kuvanim vinom ili domaćom rakijom.

stara planina

Zlatibor za dobar provod

Zlatibor je jedna od naših najlepših planina i aktuelna je tokom cele godine. Na ovu atraktivnu turističku destinaciju dolaze svi koji vole zimske sportove i koji uživaju u snežnim čarolijama, ne samo iz naše zemlje već i iz inostranstva. Zlatibor je dobio ime po belim borovima sa žutom četinom, zlatne boje, dok druga priča kaže da je ova planina dobila ime po pašnjacima koji s jeseni dobijaju žutu boju zlata. Prosečna nadmorska visina je 1,000 metara i ima više od 2,000 sunčanih sati godišnje. Zlatibor pruža neograničene mogućnosti uživanja na snegu, a u noćnim časovima nudi raznovrsne zabavne sadržaje.

zlatibor

Divčibare za nezaboravan odmor

Ova planina se nalazi 38 km jugoistočno od Valjeva. Od davnina je ova planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje. Posebnu lepotu na Divčibarama predstavljaju rezervati prirode: Čalački potok, Crna reka, Zabalac i Vražji vir. Ovde vas očekuju dobre ski staze, dok Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U sezoni radi i škola skijanja. Ne zaboravite da na planini namažete kremu sa zaštitnim faktorom, kao i da ponesete naočare za sunce. Obavezno se zagrejte pre početka skijanja: tako ćete razgibati mišiće i sprečićete povređivanje.

divcibare

Katarina Ristić


1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.