Majčino mleko – najbolja hrana za bebu

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Svi znamo da za bebu nema bolje hrane od majčinog mleka. Prvo majčino mleko obezbeđuje bebi imunitet i bogato je hranjljivim materijama koje su prilagođene nerazvijenim bebinim organima za varenje. Takođe, majčino mleko sprečava alergije, pojavu astme i respiratornih infekcija. Pored toga, dojenje pozitivno utiče na majčino zdravlje. Dokazano je da žene koje doje duže od godinu dana ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Ishrana za vreme dojenja

Majka koja doji treba da se hrani raznovrsnom ishranom. Jedite hranu koja je bogata mineralina i vitaminima: meso, ribu, mleko i mlečne proizvode, voće i povrće. Dojiljama je dopušteno da popije jednu do dve šoljice kafe u toku dana. Izbegavajte cigarete jer nikotin prelazi u majčino mleko i oštećuje bebino zdravlje. Majka takođe treba da izbegava uzimanje lekova za vreme dojenja. Po pravilu lekovi prelaze u majčino mleko. Zbog slabije funkcije bebine jetre i bubrega, lekovi se mogu gomilati u njenom organizmu i izazvati neželjena dejstva. Pre uzimanja bilo kog leka, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Sprečite bebu da gladuje

Ukoliko majka nema dovoljno mleka ili nema dobru tehniku dojenja, beba će gladovati. Takva beba se često budi, a plače i nakon hranjenja. Neke bebe postaju pospane zbog gladi, pa ih je potrebno buditi za obrok. Često se u prvim mesecima mogu javiti i grčevi. Grčevi nastaju zato što beba halapljivo sisa i pri svakom gutljaju proguta malo vazduha. Beba je uznemirena, napinje se i glasno plače. Bebu koja ima grčeve treba uzeti u naručje i šakom joj blago pritisnuti stomačić. Beba koja dobro sisa najbolje pospešuje lučenje mleka. Ukoliko beba ne može adekvatno da isprazni dojku, treba je prazniti ručno ili pumpom. Na taj način možete dohraniti bebu.

majcino mleko najbolja hrana za bebu

Stefana Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.