Lekovita eterična ulja

Lekovita eterična ulja

Autor:

Redakcija
0 Shares

Mirisi su važni ne samo zbog toga što stvaraju prijatnu atmosferu u našem domu, nego je i veoma važan njihov uticaj na samo zdravlje čoveka.

Pošto danas sve više i više postaje popularno lečenje prirodnim putem, i lepeza mogućnosti u načinu njihove primene se sve više i više proširuje. Razne vrste eteričnih ulja imaju veoma efikasno dejstvo kod lečenja viroze.

Šta treba znati o eteričnim uljima?

Kada se eterična ulja primenjuju u lečenju, najbolje je upotrebljavati stopostotna eterična ulja. Ova čista eterična ulja sadržavaju veoma jake koncentracije supstanci, pa se zbog toga preporučuje konsultacija sa lekarom pre njihove primene.

Ova eterična ulja se ne rastvaraju u vodi, nego u medu, u punomasnom mleku i u masnim uljima. Uvek ih je potrebno čuvati u tamnim flašicama. Ako obratite pažnju na police u prodavnicama sa eteričnim uljima, oni se uvek nalaze u takvoj ambalaži, kako bi se što duže zadržao njihovo lekovito svojstvo. Neki od tako jako koncentrovanih ulja, ukoliko se ne razblaže sa vodom, mogu da prouzrokuju alergijske reakcije. Eterična ulja, koja su veoma popularna u lečenju bolesti su:

Čajno drvo

Kada je reč o higijeni i dezinfekcji, čajevo drvo se nalazi na poziciji i veoma je efikasan i u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Kao prirodan antibiotik, igra veoma važnu ulogu u zimskim periodima, jer olakšava tegobe viroze poput simptoma: oboljenja disajnih puteva i ima antiinflamatorno dejstvo. Ako se nekoliko kapi stavi u inhalator, obezbeđuje ne samo prijatan miris u stanu, nego štiti i od bakterijskih i virusnih infekcija.

Eukaliptus

Lekovito svojstvo eukaliptusa na disajne puteve je poznato već iz vremena starog veka. Ima antiseptičko dejstvo, jača i olakšava disanje i otpušava nos. Međutim treba voditi računa o tome da se eterično ulje eukaliptusa nikako ne unese u organizam kao hrana, jer može biti smrtonosan.

Etericno ulje limunaLimun

Limun zbog svoje visoke koncentracije C vitamina, pored toga što uništava štetne mikroorganizme, ima i veoma pozitivno dejstvo na imunološki sistem, bez obzira da li se koristi u obliku eteričnog ulja, ili u obliku voća. Veoma je efikasan za smanjenje temperature, a preporučuje se i njegova unutrašnja upotreba. Takođe se može koristiti u obliku inhaliranja ili kao dodatak čajevima.

Majčina dušica

Koristi se najviše za bolesti gornjih disajnih puteva, naročito, ako je reč o promuklosti, zapaljenju grla, krajnika itd. Idealan je lek za pluća i dušnike, kada se preporučuje njegova primena u vidu inhalacije.

Eterična ulja pored toga što se koriste za lečenje određenih bolesti, oni služe i za pravljenje parfema. Neretko se i ovi parfemi upotrebljavaju u lekovite svrhe u vidu aromaterapije. Eterična ulja mogu da poboljšaju zdravstveno stanje ili da utiču pozitivno na raspoloženje ako se nekoliko kapi ulja stavi u mirisne lampe.

Izvorni link: parfemizatebe.com


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.