Kako sačuvati brak

kako sacuvati brak

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Statistike pokazuju da čak 25% bračnih parova u Srbiji doživi razvod između prve i četvrte godine braka, a 20% između pete i desete godine . Poražavajuće, zar ne? Naoružajte se znanjem i strpljenjem, pa će vaš brak biti srećan i dug. Primenite sledeća pravila.

1. Često razgovarajte

srecan-brak

Iskren razgovor i razumevanje su najbolji saveznici srećnog braka, tvrde psiholozi. Bračni parovi to neretko zaboravljaju, a upravo razgovor i razumevanje čine brak boljim. Veoma je važno i na koji način razgovarate sa parterom. Uvek se radije opredelite za upotrebu pozitivnih reči, prilikom svađe izbegavajte optuživanje, posle svađe se uvek pomirite i zagrlite. Ako partner prolazi kroz težak period (npr. na poslu),  pružajte mu podršku i razumevanje. Takođe, budite tolerantni, spremni na prilagođavanje i popuštanje.

2. Naučite da slušate

Naučite da saslušate partnera do kraja pre nego što izložite svoje mišljenje.

Ako vaš partner želi nešto da sprovede u delo, nemojte odmah da ga osuđujete i kritikujete. Bračni savetnici poručuju da iznesete svoje mišljenje kroz pitanja kako bi partner mogao da vidi celu sliku.

3. Održavajte bliskost i posle rađanja deteta

Veliki broj bračnih parova zbog odgajanja dece nema dovoljno vremena i volje za uživanje udvoje. Kako rešiti ovaj problem? Psiholozi tvrde da je najbolje rešenje uživanje u nekoj zajedničkoj aktivnosti. To može biti neki sport, kuvanje…

4. Ne zanemarujte fizičku bliskost

Ako ne osećate istu strast s početka braka, možda je vreme da nešto promenite u seksu. To može biti ambijent, poza, mesto, vreme ili odeća. Na primer, počnite da vodite ljubav pre prve jutarnje kafe. Tokom vođenja ljubavi ne brinite o izgledu svojih bokova ili stomaka ili o novčanim problemima. Zadovoljstvo seksualnim životom jedan je od uslova da budete srećni u braku.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.