Dobre navike čuvaju zube

dobre navike cuvaju zube

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Ništa ne ostavlja tako dobar utisak kao zadovoljan, lep osmeh. Vodite računa o ishrani i stilu života koji veoma utiču na kvalitet i zdravlje zuba. Dobre životne navike sačuvaće vam lep osmeh.

Izbegavajte gazirane sokove

Da biste imali lepe i zdrave zube, izbegavajte gazirane sokove, kao i voćne sokove sa dodatkom šećera i veštačkih zaslađivača. Gazirani sokovi sadrže fosfornu i limunsku kiselinu, koji oštećuju zubnu gleđ. Dobar način da sačuvate zube jeste da pijete sokove neposredno pre pranja zuba i da upotrebite slamčicu. Ispijajući sokove na slamčicu, prebacujete kiselinu u zadnji deo usta i ograničavate njen dodir sa zubima, što pomaže očuvanju gleđi. Takođe, možete i posle konzumiranja sokova uzeti vodu ili žvaku koja će neutralisati kiselinu.

Zaustavite škripanje zubima

Bruksizam ili nesvesno škripanje zubima u snu i te kako oštećuje zube. Nastaje usled stresa, konzumiranja većih količina kofeina, alkohola, nikotina i uzimanja pojedinih lekova. Pored oštećenja zubne gleđi, zbog trenja koje je stvara u toku sna, tu je i pritisak na zube, mnogo veći od onog koji je potreban za usitnjavanje hrane. Zato se u zubima posle buđenja javlja tup bol. Da biste izbegli velika oštećenja zuba, posetite stomatologa koji će vam izraditi splint (silikonski štitnik za zube). Takođe, uzimajte kapi od matičnjaka jer ublažavaju stres.

Zaštitite zube kada plivate

Istraživanja pokazuju da previše hlorisana voda iz bazena može loše uticati na zdravlje zuba i stvoriti mrlje na njihovoj površini. Više hlora u bazenu štiti od bakterija, međutim previše ove supstance narušava pH vrednost vode u bazenu, koja onda postaje opasno kisela. Posle plivanja operite zube i isperite ih odgovarajućom tečnošću.

Ne konzumirajte slatkiše

Šećer je najveći neprijatelj zuba, jer brzo podstiče stvranje bakterija koje oštećuju zubnu gleđ i izazivaju karijes. Izbegavajte da konzumirate hranu bogatu ugljenim hidratima, koji se razlažu na proste šećere i pod uticajem bakterija u ustima pretvaraju u plak. Ugljene hidrate uzimajte samo tokom glavnog obroka, a ne za užinu. Na zube loše utiču suviše hrskave namirnice, koje mogu oštetiti zubnu gleđ, ali i desni, pa izazvati lokalnu upalu.

Upotrebljavajte konac za zube

Poželjno je prati zube nakon svakog obroka, a obavezno dva puta dnevno (ujutru i uveče). Osim toga, upotrebljavajte i konac za zube. Vazna je tehnika čišćenja zuba. Konac omotajte oko oba kažiprsta, prihvatite ga palčevima i zategnite. Cik-cak pokretima lagano ga uvucite između zuba, pomerajte ga ka desnima, a zatim krivudajte koncem oko svakog zuba sve do desni. Dovoljno je čistiti zube koncem jednom dnevno. Takođe, obratite pažnju na debljinu konca. Ako vas bole desni u toku čišćenja zuba, to je najverovatnije zbog njegove debljine, pa se savetuje da izaberete onaj koji odgovara razmaku vaših zuba.

Oslobodite se loših navika

Ukoliko se oslobodite loših navika, poput grickanja olovke, otvaranja ambalaže zubima, odvezivanja čvorova, grckanja semenki, imaćete zdrave zube. Mikropukotine na zubnoj gleđi, koje nastaju prilikom trenja zuba, dobra su podloga za plak i mikroorganizme. Treba biti obazriv i ako upotrebljavate čačkalicu, jer njome lako možete oštetiti desni.

Maja Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.