U iščekivanju bebe

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Tokom trudnoće buduća mama je srećna i puna planova ali i zabrinuta: hoće li njena trudnoća biti normalna, bez potresa, hoće li roditi, zdravo, normalno dete…

Prvi znaci trudnoće, onako kako ih vi doživaljavate, treba da vas odvedu lekaru. On će vas pregledati i reći vam – da ili ne. Potvrdan odgovor znači da ste na samom početku trudnoće.

Danas sve veći broj žena rađa i posle trideset i pete godine, ali rizici koji postoje u svakoj trudnoći rastu sa starošću trudnice. Međutim, savremena medicina te rizike umanjuje. Plodnost je tim malo starijim godinama smanjena, dakle, žena od 38 godina teže ostaje u drugom stanju nego mlađa.

Dobro zdravstveno stanje i fizička kondicija svakako su pretpostavka da ćete lako izneti trudnoću. Ako imate neku hroničnu bolest, na primer alergiju, astmu, teškoće s kičmom ili urinarnu infekciju, trebalo bi da to regulišete pre nego što zatrudnite. A kada ostanete u drugom stanju vodite brigu o svom celokupnom zdravlju.

Pravilna i zdrava ishranaje važna tokom cele trudnoće. Njome ćete preduprediti ili bar umanjiti jutarnju mučninu i povraćanje, umor, urinarne infekcije, anemiju usled nedostatka gvožđa i grčeve u nogama.

Protiv debljanja u trudnoći ne može se nista uraditi. Normalno je da se u trudnoći ugojite 12 kilograma, iako mnoge žene dobiju znatno više. U prvom tromesečju žena se ugoji u proseku 2 kilograma mesečno. U drugom 500 g nedeljno, dok u trećem težina ume da varira. Na sreću viškovi ne moraju da vam ostanu zauvek zato što veći deo kilograma koje dobijete čini voda. Najmanje 3 kg. nestaje samo od sebe dok se ostatak skida vežbama i dijetom.

Naročito je važno da budete oprezni sa lekovima. Zbog raznih fizioloških promena koje se dešavaju u organizmu trudnice lekovi koje ste ranije koristili mogu da nanesu više štete nego koristi. Sa antibioticima treba biti obazriv posebno ako se radi o rizičnoj trudnoći. Tetraciklini mogu da izazovu ozbiljne promene na jetri i na još nekim organima majke, a da kod bebe dovedu do poremećaja u razvoju koštanog tkiva. Streptomicin izaziva oštećenje sluha, hloramfenikol oštećuje krvne ćelije, garamicin nepovoljno deluje na tkivo bubrega, a eritromicin upotrebljavajte najduže dve nedelje u trudnoći, naročito ako se radi o infekciji hlamidijom. Primena penicilina kao i većine cefalosporina u trudnoći je bezbedna. Pre nego što odlučite da popijete bilo koji lek obavezno se posavetujte sa lekarom.

I ne brinite previše. Preterana briga i strah mogu da vam naškode. Umesto toga, budite zadovoljni, zdravi i srećni. Uživajte u iščekivanju…

Stefana Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.