Tunis – zemlja kontrasta

Autor:

Jelena Đorđević
0 Shares

Tunis je najmanja i najrazvijenija zemlja Severne Afrike. Ova prelepa zemlja je okružena Sredozemnim morem, sa jedne strane i pustinjom Sahara, sa druge strane. Sahara zauzima 40% površine Tunisa. Tunis ima mediteransku klimu koju odlikuju suva topla leta i kišne zime. Dok budete obilazili Tunis, pažnju će vam privući nepregledna polja maslina. Tunis je jedan od najvećih svetskih izvoznika maslina i urmi.

Tunis je sve do 1956. godine bio francuska kolonija, pa se zbog toga oseća veliko prisustvo evropske kulture i arhitekture. U Tunisu postoje dva zvanična jezika: arapski i francuski, ali mnogi stanovnici govore i nemački, engleski i italijanski jezik. Tunižansko društvo odiše ravnotežom između tradicije i zapadnog načina života zbog čega je ova zemlja jako interesantna. Ova mešavina kultura stvorila je najtolerantniju arapsku državu. Svaki veći grad u Tunisu ima svoj pijačni dan gde možete naći voće, povrće, čajeve, arapsku kafu, srebro… Ali, ne zaboravite da se cenkate. Tunižani cenkanje smatraju obaveznim delom kupovine. To je njihova tradicija. Ako ne budete učestvovali u ovoj igri, prodavac će se možda uvrediti. Cenkanje je dozvoljeno i u njihovim lokalnim radnjama. Pored cenkanja, važan je bakšiš – pa u džepu uvek imajte sitniš. U Tunisu valuta je tuniski dinar (TD). Novac možete promeniti samo u bankama.

kartagina-tunisGlavni grad – Tunis broji oko pola miliona stanovnika. Po širokim bulevarima podseća na Pariz. U glavnom gradu nalazi se najveći muzej u Africi. Očaraće vas velika zbirka mozaika iz antičkog doba. U blizini se nalazi istorijski grad Kartagina koju su osnovali feničanski trgovci. Ovaj grad je bio u stalnom ratu sa Rimskim carstvom. Poslednji put je napadnut 149. godine pre nove ere i odolevao je napadima čitave tri godine da bi na kraju bio pobeđen. Odlukom Rimskog senata svi preživeli Kartaginjani su prodati kao robovi, a zemlja na kojoj se nalazila Kartagina posuta je solju kako ne bi uspevala vegetacija. Zabrana o naseljavanju Kartagine važila je posle toga 200 godina. Njene ruševine su otkrivene u drugoj polovini 20. veka, a danas predstavljaju turističku atrakciju.

Za vreme boravka u Tunisu posetite grad Sus. Nalazi se na obali Sredozemnog mora. Odlikuju ga prelepe široke plaže i mnogobrojni festivali. Ovaj grad je osnovan 100 godina pre Kartagine i nalazi se na dva sata vožnje od glavnog grada. Ovde ćete pronaći široke bulevare, brojne drvorede, luksuzne hotele, kao i proizvode od kože, srebra i zlata. Gradom dominira Medina (kuće unutar gradskih zidina). Medina u Susu je izgrađena u 13. veku i služila je kao odbrana od osvajača. U gradu postoje katakombe i mermerni grobovi još iz vremena ranih hrišćana. Na kraju dana, posle obilaska znamenitosti, posetite neku od čajdžinica u orijentalnom stilu. Smestite se među udobne jastuke, uživajte u čajevima različitih aroma i aromatičnom duvanskom dimu iz nargile. U blizini Susa, na samo desetak kilometara, nalazi se Port el Kantaoui – luka koja obiluje luksuznim hajtama, jedrenjacima, brodovima… Možete krstariti gusarskim brodom, roniti, pecati ili posmatrati delfine. Uveče dobar provod garantuju brojne diskoteke.

Monastir je mnogim turistima omiljeno mesto za odmor. Osnovan je u rimsko vreme, a dobio je ime po hriščanskom manastiru „Monasterium“. Ovaj grad poznat je po tome što je u njemu rođen prvi predsednik Tunisa – Habib Bourguiba. U gradu postoji njegov mauzolej sa zlatnom kupolom, a tu se nazali i nekadašnja predsednična palata. Habib Bourguiba vladao je do 1987. godine. Bio je blizak prijatelj Josipa Broza Tita, predsednika nekadašnje Jugoslavije. Habib je tokom svoje vladavine uveo građanske zakone i prava žena. Hamamet je, takođe, poznato turističko letovalište. Ovo mesto obiluje poljima pomorandži. Hamamet su osnovali Rimljani, a simbol grada je tvrđava izgrađena u 9. veku.

tunis-sidi-bu-saidNajlepši grad u Tunisu je Sidi Bu Said. Nalazi se nadomak glavnog grada. Svake godine ovo prelepo mesto poseti veliki broj turista. Prepoznatljiv je po plavo – belim kućama (fasade kuća su bele, dok su prozori i vrata plave boje). Sve kuće su slične i razlikuju se po nekom umetničkom detalju. U Sidi Bu Saidu se nalazi glavna prilično strma ulica na čijem kraju vas učekuje neverovatan pogled na Tuniski zaliv i marinu.  Sidi Bu Said je, zaista, biser Tunisa. Keruan, grad sa 50 džamija, posle Meke je najsvetiji muslimanski grad. Smatra se da je 7 hodočašća u Keruanu jednako jednom odlasku u Meku. U Keruanu se nalazi najstarija džamija u Severnoj Africi sa najstarijim mineratom na svetu. Ovaj grad je poznat i po proizvodnji tepiha, koji se i dalje prave ručno, pa su jako skupi.

tunis-pustinjaNemojte da propustite izlet u pustinju. To je jedna od onih avantura koje se zauvek urežu u pamćenje. Oduševiće vas peščano prostranstvo kome posebnu draž daje najlepši zalazak sunca koji ste ikada videli. Pustinjski safari u džipovima i jahanje kamila dodatno će začiniti ovo neverovatno iskustvo. Takođe, možete posetiti pleme Berberi koji su ovde starosedeoci. Oni žive u kućama koje su, ustvari, velike kružne izdubljene rupe. Tunisko veče sa folklorom je nešto što ne smete propustiti. Obavezno probajte nacionalne specijalitete Tužinana: kus-kus, testo sa prelivom ili karkehen salatu od hobotnice.

Dok ste u Tunisu, doživljavaćete stalni kontrast Istoka i Zapada. Biće vam jasno zašto ova zemlja nosi naziv koji na arapskom znači – „mesto gde se čovek ugodno oseća“.

Jelena Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.