Stounhendž – čuveni praistorijski spomenik u Velikoj Britaniji

Stounhendž - čuveni praistorijski spomenik u Velikoj Britaniji

Autor:

Redakcija
0 Shares

Stounhendž je građevina koja se sastoji iz velikih kamenih stubova poređanih u obliku kruga. Ovaj spomenik se nalazi u okolini Amensberija u engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13km severozapadno od Solsberija. Jedna od najposećenijih atrakcija u Engleskoj, koje svakako moramo da posetimo je upravo ova građevina.

Stounhendž je jedini ostatak građevine od kamena. Ima veoma jednostavnu strukturu i raspored. Površina koju zauzima takođe se ne može smatrati previše velikom. Kamenja, koja su sastavljena sa savršenom preciznošću, kriju mnogo tajni.

Dok mi obični ljudi stignemo do kraja našeg života za otprilike jedan vek, mesta poput Sounhendža, stoje čvrsto odolevajući oštrim zubima vremena.

Prava namena Stounhendža nije poznata, ali se smatra da je služila za obavljanje paganskih rituala u tom vremenu. Postoje brojne teorije o tome kakvu je namenu imala, ali svakako bilo kakvu namenu da je imala, našoj kulturi predstavlja veliku zagonetku više od 900 godina. Do dan danas se nije našao adekvatan odgovor sa kojim bi se svi složili. Međutim postoji jedna verzija „prihvaćenog“ odgovora, da je ona bila nekakav praistorijski astrološki instrument. Do ove pretpostavke se došlo zbog toga što svake godine u junu, za vreme letnje dugodnevnice, sunčevi zraci izlazećeg Sunca prolaze prema preciznoj tačnosti astronomske ose kroz ovu „skulpturu“.

Stounhendž, EngleskaReč Stonehenge je reč koja je staroengleskog porekla gde stone znači kamen, a henge znači obesiti, dakle sama reč označava u stvari viseća kamenja.

Horizontalni elementi i ravno isklesane ivice kamenja daju jedinstvenu sliku Stounhendža, što ih u velikoj meri razlikuje od ostalih sličnih kamenih prstenja, koji se takođe nalaze na teritoriji Engleske.

U samom položaju Stounhendža na prvi pogled nema nikakvne neobičnosti, čak i ne odudara tako jako od sredine gde se nalazi, međutim kako mu se približavamo, obuzima nas neki neobičan osećaj i nekako i mi postajemo akteri tih davnih vremena kada je ova građevina nastala.

Iako skoro više od polovine kamenja (koji su činili orginalnu skulpturu) nedostaje, a veoma velika količina preostalih kamenja je pao ili se polomio ili se čak nalazi ispod travnjaka, ipak je i ovako ostao dovoljan broj, koji očaravaju okolinu.

U Stounhendžu važe određena pravila. Posetioci mogu da obilaze ova kamenja samo na unapred određenoj putanji, ne smeju da se šetaju između kamenja po svojoj volji, niti da ulaze u središnji deo skulpture.

Stonehenge, Velika BritanijaNa zapadnoj strani ove skulpture se nalazi jedna pešačka staza, koja vodi do unutrašnjosti kamenja, koja se nalaze najzapadnije od centralnog dela. Nakon toga staza vodi do izvan bedema, do istočne strane skulpture, gde se pruža bolji uvid u središnji deo skulpture, a put se završava sa severoistočne strane u blizini ugaonog kamena.

Svakako vredi angažovati turističkog vodiča, jer veoma lako može da se desi da se nećemo lako snalaziti u vezi s tim šta treba da tražimo i gde. Vodič nam je takođe potreban, kako bi pronalazili  i razumeli crteže na kamenjima. Ukoliko turisti nemaju vdiča, mogu da dobiju snimak, koji će im objasniti sve detalje i uvesti ih u sve tajne ove skulpture.

Pošto se Stounhendž nalazi na putu A344, putu između Amesburi i Šrevtona, ugaoni kamen se može videti izbliza, a cela skulptura sa malo veće razdaljine.

Bilo da se nalazite na poslovnom putu ili na odmoru u uvek kišovitoj i tmurnoj Engleskoj, ne treba da vas takvo vreme spreči da posvetite malo vremena i pogledate ovu nesvakidašnju građevinu, koja je dokaz da su i u prošlosti postojali ljudi, koji su itekako znali da grade bez obzira što su imali samo primitivne alate.

Primitivni alati ih nisu sprečili u tome da izgrade ovako neverovatne građevine, koje su i dan-danas dokaz njihove umetnosti.

Izvorni link: http://polazak.com/


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.