Sprečite napade alergije

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Ako u proleće počinju vaše tegobe u vidu kijanja, otežanog disanja, pojačanog curenja nosa, suzenja, peckanja i svraba očiju, najverovatnije imate polensku alergiju. Evo nekoliko načina da ublažite tegobe.

Koristite antihistaminike

U proleće u vazduhu su prisutni poleni drveća i različitih vrsta trava. Zato, koristite antihistaminike u obliku tableza, spreja za nos, sirupa ili kapi za oči. Najbolje ih je uzimati preventivno.

Med i kopriva pomažu

Kašičica prirodnog meda svakog jutra može da ublaži simptome polenske alergije. Male doze alergena u ovom proizvodu mogu pomoći desenzibilizaciju imunološkog sistema. Odličan antialergen je lišće koprive. Uzimajte ga u formi čaja.

Šetajte se posle kiše

Kada izlazite napolje, nosite naočare za sunce. Tako ćete zaštititi sluzokožu oka. Osobe koje su osetljive na polen treba da izbegavaju vetrovite dane i boravak u zelenilu u ranim prepodnevnim satima. Najbolje je da se šetate posle kiše kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja. Svako veče operite kosu pošto se polen zadržava u vlasima. Takođe, redovno menjajte odeću i posletljinu.

Obogatite ishranu zelenim povrćem

Preporučuje se konzumiranje zelenog lisnatog povrća, jabuka i luka jer ove namirnice usporavaju proizvodnju histamina. Obavezno uzimajte što više vitamina C, a izbegavajte mlečne proizvode i alkoholna pića.

Maja Stojanović


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.