Smanjite rizik na poslu – vaše srce je u vašim rukama

Autor:

Redakcija
0 Shares

Beograd 23.09. 2010. – Program Evropski Wellness Institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Međunarodnom komorom mladih i GRAWE osiguranjem je  realizovao stručni skup „Smanjite rizik na poslu – vaše srce je u vašim rukama“. Skup je održan povodom desetogodišnjice međunarodnog Dana srca imao je za cilj da apeluje i ukaže na značaj informisanosti o prevenciji srčanih oboljenja radno-aktivne populacije, koje je moguće u potpunosti preduprediti našim ponašanjem i pravilnim životnim navikama.

Koji su načini za prevenciju, smanjenje stresa, šta je poželjno ponašanje na radnom mestu za naš organizam, zašto dolazi do „burnout“ sindroma, kako se hraniti tokom radnih sati, zbog čega je važna fizička aktivnost i korporativni wellness? – samo su neka od aktuelnih pitanja na koja su govornici stručnog skupa pokušali da daju odgovor. Primena određenih preporuka unapređuje opštu, fizičku, mentalnu i radnu sposobnost pojedinca, a samim tim i celokupnog tima, što doprinosi radnom elanu, većoj produktivnosti i smanjenju povreda na radu.

Na skupu su govorili mr sc.med. Nataša Mickovski,  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, prof. dr Petar Seferović, Klinicki centar Srbije, gospođa Svetlana Vukajlović, prof. dr Duško Ilić, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Aleksandar Nedeljković, Međunarodna komora mladih (JCI) i mr Kristof Cetl GRAWE osiguranje. Moderator skupa je bila Radmila Medakovic iz Udruzenja za trgovinu PKS.

strucni skup„U Srbiji je tokom 2009. godine od kardiovaskuralnih bolesti umrlo 56.951 osoba, od čega je svaki 8 umrli pripadao grupi radno-aktivnog stanovništva (od 20 do 64 godine života)“ – ističe mr sc.med. Nataša Mickovski, dok je prof. dr Seferović naglasio da svakih 18 minuta jedan građanin umre od bolesti srca.

Gospođa Svetlana Vukajlović je istakla da 70 milijardi dinara odlazi na lečenje građana od bolesti srca, a 12 milijardi dinara na lekove što čini 40 % ukupnih troškova RZZO. „S obzirom na pametno upravljanje sredstvima, najbolji način je prevencija“, naglasila je gospođa Vukajlović.

„GRAWE osiguranje svojim osiguranicima pruža osiguranje za slučaj nastupanja jedne od devet teških bolesti: srčani infarkt, bajpas operacija koronarnih arterija, karcinom (maligni tumor), moždani udar, hronično oboljenje bubrega, transplantacija organa, multipla skleroza, paraliza i slepilo“, izjavio je predsednik UO GRAWE osiguranja mr Kristof Cetl. On je istakao da lečenje i rehabilitacija od navedenih bolesti traju dugo i zahtevaju velike novčane izdatke koji su veliki teret građanima sa prosečnim primanjima.

Organizacioni odbor čine: Radmila Medaković, Privredna komora Srbije, prof. dr Radivoj Kocić, Klinicki centar Niš, dr Milan Manojlović, Udruženje menadžera u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, mr Kristof Cetl, GRAWE osiguranje a.d.o., mr Maja Jagodić, Program Evropski Wellness Institut.

sponzori strucnog skupa1


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.