Putovanje u Egipat

Autor:

Jelena Đorđević
0 Shares

Da biste se vratili 5000 godina unazad, nije vam potreban vremeplov, dovoljno je da posetite Egipat . U Egiptu otkrićete savršen svet faraona i u brojnim muzejima videti začetak civilizacije. Ova severno-istocna africka zemlja se prostire na 1.500.000km kvadratnih od čega je naseljeno samo 4 %, i to uglavnom pored reke Nil. kairo egipatGlavni grad je Kairo u kome živi oko 20 miliona ljudi. U celom Egiptu živi oko 75.000.000 stanovnika, mada ne postoji baš tačan podatak o njihovom broju jer se mnoga novorođenčad ne prijavljuju kako bi se izbeglo plaćanje poreza. 80 % stanovnistva su muslimani, a preostalih 20 % su kopti koji sebe smatraju naslednicima faraona i koji su hrišćani pravoslavci. U Egiptu još uvek vlada zakon serijata što znači da svaki muškarac može da ima četiri žene. Zemlja je jako siromašna, na svakom koraku nailazite na bedu i siromaštvo, i na kuće koje su pravljene od blata i bez krovova ( još jedan način da se izbegne  porez). Egipćani uglavnom žive od turizma i Sueckog kanala. Ovaj kanal brodovima koji putuju za Indiju skraćuje put za čak 8000km. Takođe, se bave gajenjem papirusa, pamuka i sećerne trske.  Klima u Egiptu je suva i topla, letnje temperature dostižu i do 50°C. Ukoliko posetite Egipat zimi, moći ćete verovatno i da se kupate i sunčate. Kiša ovde gotovo da ne pada.  U Kairu ima svega 4-6 kišnih dana godišnje.

Što se tiče egipatskog razvoja, načina života i vladavine, bitno je spomenuti faraone. Faraon je bio vrhovni vladar koga su stanovnici smatrali bogom na zemlji. Da bi očuvao čistotu kraljevske krvi, faraon se često ženio sestrom, a povremeno i ćerkom. Položaj žene tada je bio napredniji nego danas u mnogim zemljama. Žene su koristile ruž , bojile nokte , mazale telo raznim uljima i parfemima… Najpoznatija Egipćanka je sigurno Kleopatra, poznata po svojoj lepoti, ljubavnicima, raskalasnom zivotu, kupanju u mleku, ali i ljubavi prema svom narodu. Prvi muž joj je bio mlađi brat čije je ime ubrzo izbacila iz upotrebe pa  je na svim spisima stajalo isključivo samo njeno ime. Postoje mnogi filmovi i knjige o njenoj ljubavi sa Cezarom i Markom Antonijem . Kleopatra se ubila ujedom zmije i po egipatskom veroavnju tako osigurala sebi besmrtnost. Bila je poslednji faraon.

Kin Tot faraonStari Egipćani su bili mnogobošci, a vrhovni bog je bio Amon Ra. Bili su zaokupljeni smrću, pa su zbog toga u grobnicu stavljali predmete za svakodnevnu upotrebu koji bi pokojniku bili od pomoći. Pokojnici su mumificirani tako što su im se vadili svi unutrašnji organi, a samo bi ostavljali srce koje je simbolizovalo život. Još jedno bitno obeležje egpatske kulture je pismo koje su Grci nazvali hijeroglifima. Hijeroglifi dugo nisu mogli da budu protumačeni. Francuz Sampolion ih je prvi dešifrovao i otkrio da oni kriju fonetske i alfabetske znake.  Ne smemo zaboraviti na piramide koje su, svakako, simbol Egipta. One su oduvek predstavljale veliku misteriju. Najčuveniji kompleks piramida nalazi se na platou Giza u Kairu. Čine ga Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida. Keopsova piramida je izgrađena 2700 godine p.n.e. Priprema za gradnju je trajala 20 godina. Svaki kamen od koga je napravljena piramida je težio oko 3 tone. Izračunato je da bi od tog kamenja mogao da se ozida zid oko cele Francuske, visine 3 m. Podnožje i ceo ovaj plato je impozantan. Prosto je neopisiv osećaj gledati te divove koji uporno, hiljadama godina, odolevaju vremenu i koji su pokriveni velom misterije. Zaštitnica pramida koja se nalazi ispred njih  je Sfinga, koja ima ljudsku glavu, a telo lava.

Ulaz u Mikerinovu piramidu otkriven je 1922.godine. Postoji legenda da je Mikerin bacio prokletstvo da će prvih dvadeset i dvoje koji uđu u piramidu umreti strašnom smrću. Sam Dejvidson, naučnik koji je otkrio ulaz u piramidu, umro je u bolnici u strašnim mukama, a u tom trenutku je nestalo struje u celom Kairu. Na gradnji piramida radilo je oko 100 hiljada ljudi, a unutar njih postoje brojni lavirinti kako bi faraoni koji su sahranjivani unutra sačuvali svoje bogatstvo od pljačkasa. Faraoni, su takođe, sahranjivani u Dolini Kraljeva. Međutim, kada su grobnice otkrivene, već su bile prazne. Jedina u kojoj je nađeno blago bila je grobnica faraona Tutankamona koji je vladao od svoje devete do devetaneste godine. Blago iz ove grobnice čuva se u muzeju u Kairu koji sadrži toliko eksponata da, ako bi se pored svakog zadržali po tri minuta, trebalo bi šest meseci da se obiđe ceo muzej. U muzeju se nalaze brojni spisi i crtezi od papirusa koji i posle toliko godina imaju punu boju. Ovde su, takođe, mnogi odevni predmeti i nakit iz tog vremena, a u jednom delu se nalaze i mumije koje i posle toliko godina izgledaju kao da su preminule pre samo par meseci.

karnak hramHramovi su predstavljali mesto sjedinjenja sa bogovima. Obavezno posetite hram Karnak koji je posvećen bogu Amonu. U hramu se nalazi jezero u kome su se kupali sveštenici pre mise. Kada bi ušli u to jezero, po legendi, pretvorili bi se u labudove. U Karnaku se nalaze dva obeliska i mnogobrojne skulpture neverovatnih dimenzija. Na stranama obeliska nalaze se hijeroglifni natpisi o kralju koji ih je naručio. Danas se egipatski obelisci nalaze po celom svetu –  mozemo ih videti u Rimu, Parizu, Njujorku. Drugi važan hram je hram kraljice Hatsepsut.

egipat aleksandrijaObavezno posetite Aleksandriju, grad koji se nalazi na severu Egipta. Ovaj grad se po mnogo čemu razlikuje od glavnog grada Kaira. Aleksandrija liči na evropske gradove, najviše na Solun. Grad je zaista prelep, a imaćete i priliku da vidite najveću biblioteku antičkog sveta, kao i predivnu botaničku baštu. U bašti se nalaze mnoge egzoticne biljke na ogromnom prosranstvu.

Nije bezbedno uzimati rent-a-car i šetati sami po Egiptu. Na koji god izlet da idete obavezno krenite organizovano sa agencijom ili lokalnom pratnjom. Prilikom odlaska na izlete uglavnom se ide konvojem – grupom od 50-ak autobusa sa obaveznom policijskom pratnjom. Ovo ne bi trebalo da vas plaši i spreči da posetite ovu zemlju koja je po mnogo čemu jedinstvena. Takođe, nemojte jesti na ulici jer postoji velika mogućnost da dobijete neki stomačni virus.

Jedna od zastrašujućih priča vezanih za Kairo je i Grad mrtvih koji se nalazi u centru grada i predstavlja “grad”  sa oko 2 miliona stanovnika na samom groblju. U ovaj deo grada ne sme čak ni policija da uđe, a pre desetak godina je u njemu pronađeno dvoje turista koje su stanovnici pojeli. U Kairu radi samo jedan semafor, tako da je prilična gužva u saobraćaju. Kartonskih naselja ima na svakom koraku, kao i bazara – nešto nalik pijaci gde ima svega, od zlata i garderobe do voća i povrća. Ukoliko ste u mogućnosti, posetite neku fabriku parfema gde ćete po povoljnoj ceni naći božanstvene arome za svačiji ukus.

egipat plazaUkoliko želite da leto provedete u nekom od poznatih egipatskih letovališta, nećete pogrešiti. Očaraće vas prelepe plaže i još lepše more. Crveno more je bogato koralima i najrazličitijim morskim stanovnicima, pa će onima koji vole ronjenje ovo biti posebno zadovoljstvo .

U Egiptu vam sigurno neće biti dosadno, uživaćete u pričama o faraonima i njihovom životu. Kada budete videli predmete iz njihovog svakodnevnog života, nećete verovati da je tako nešto pre toliko godina postojalo. Izgradnju nekih od tih predmeta je nemoguće danas objasniti. Uživaćete u tolikim različitostima koje ova zemlja nudi, a putovanje u Egipat pamtićete ceo život.

Jelena Đorđević

Jedan Ping

  1. Pingback: Egipat

2 Komentara

  1. Anita Km Reply

    Gda Jelena Dordevic je tako jednostavno opisala sve sto trebamo znati o Egiptu.Ovako sazeto a opet poucno stivo navest ce nas da se zamislimo o samom Egiptu kao o obliku drevne kulture i civilizacije o kojoj trebamo znati nesto vise od onog sto su nas ucili profesori.A da bi naucili potrebno je i vlasito iskustvo tako da predlazem da svi oni koje zanima egipat,piramide,stara vladavina i egipatska kultura opcenito posjete egipat i sami saznaju ono sto ih zanima.Ja sigurno hocu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.