Home / Lifestyle / Psi i mačke teško podnose vrućine

Psi i mačke teško podnose vrućine

Psi i mačke teško podnose vrućine

Visoke temperature ne prijaju našim ljubimcima. Životinje nemaju sposobnost  da se hlade putem znojenja. Ako su psi i mačke izloženi visokim temperaturama, postoji opasnost da dobiju toplotni udar. Svi oni koji vole životinje bi trebalo da obrate pažnju na sledeće:

  • Životinje tokom leta ne ostavljati u automobilu. Čak i kada se vozilo nalazi u hladu, unutrašnja temperatura je često preko 50 stepeni. Tada ni otvoren prozor nije dovoljan za rashlađivanje.
  • Kućnim ljubimcima davati dosta vode. Veterinari savetuju da se životinjama daje dosta vode, ali i da se pazi na čistoću posuda za hranu. Broj bakterija se povećava na vrućini. Ostatke hrane obavezno treba baciti.
  • Zaštita od sunca. I pored krzna, naši četvoronožni ljubimci mogu dobiti opekotine. One se najčešće javljaju na nepigmentisanim delovima kože: očnim kapcima, njušci, usnama ili ušima. Kao preventivu treba nanositi neparfimisane kreme za sunčanje. Preparati ublažavaju crvenilo, svrab i perutanje kože.
  • Kratke šetnje. Pse je najbolje izvoditi rano ujutru i kasno uveče. Kod starijih pasa mogući su problemi sa cirkulacijom. Ako je kućni ljubimac dugo bio na suncu, treba mu staviti hladne obloge i posetiti veterinara.
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top