Posetite Beč

Autor:

Jelena Đorđević
0 Shares

Beč, glavni grad Austrije i jedna od najstarijih metropola u Evropi, je mesto ukrštanja različitih kultura. Ovaj grad je imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope. Asocijacije na Beč su nam svakako valcer, Mocart, balovi… Grad je jako čist i uređen, a 2009.godine je proglašen za prvi grad na svetu po kvalitetu života. Kada budete kročili na bečko tle, znaćete da je grad to i zaslužio. Simbol Beča je katedrala svetog Stefana koja se nalazi u samom centru grada. Temelji crkve postavljeni su 1137.godine, a građena je u gotskom stilu. Posle Drugog svetskog rata je rekonstruisana pošto je bila razorena požarom. Veličanstvena je i prepuna dragocenosti.

Glavni grad Austrije mnogi nazivaju gradom muzike, što i nije iznenađujuće jer su u njemu vekovima živeli i stvarali kompozitori kao što su Mocart, Betoven , List, Šubert, Štraus i mnogi drugi. Mocart je prilikom preseljenja u Beč iz svog rodnog Salcburga izjavio: „Proglašavam Beč veličanstvenim gradom. Za ljude iz moje branše ovaj grad je najbolje mesto na svetu“.

Hofburg palata bec austrijaBeč je grad koji možete obilaziti i pešaka, ali za one koji nisu ljubitelji šetnje, tu je metro. Neke od znamenitosti koje morate posetiti ako boravite u Beču su Hofburg palata, Šenbrun palata, Belvedere, Prater… Hofburg palata bila je dom Habzburgovaca – najistaknutije austrijske dinastije. Marija Trezija je jedini ženski vladar, a ujedno i poslednji iz dinastije Habzburg. Podsticala je brojne reforme i trgovinu. Svoju najmlađu ćerku, Mariju Antoanetu, koja je život završila na giljotini, udala je za francuskog kralja Luja XVI.   Jednom prilikom pozvan je  Mocart, koji je tada još uvek bio dečak, da svira za austrijsku caricu. Tada, kao i još mnogo puta ranije, pokazao je svoju genijalnost i svi su ostali zatečeni vitruoznočću ovog „čuda od deteta“. Marija Terezija je nudila državljanstvo  arhitektama, vajarima, slikarima i piscima i na taj način pretvorila Beč u glavni grad umetnosti u Evropi. Umrla je u svojoj 63.godini.

U Hofburg palati nalaze se prostorije predsednika, 22 odvojena muzeja, nacionalna biblioteka, kraljevska kapela gde svake godine peva hor bečkih dečaka još od 1498. godine. Nemoguće je obuhvatiti sjaj svega što se nalazi u ovoj palati tako da morate napraviti selekciju stvari koje smatrate da je najbolje obići.

Šenbrun palata je nekada korišćena kao letnja rezidencija Habzburgovaca. Smeštena je u okviru prelepe bašte u kojoj se, između ostalog, nalazi i lavirint. Palata izgleda baš onako kako u mašti zamišljamo palate u kojima žive princeze. Ovde možete videti sjajnu galeriju baroknih i rokoko soba i diviti se holu ogledala gde je Mocart nekada svirao.

Gornji BelevdereBelvedere je kompleks baroknih palata u Beču. Gornji i Donji Belevdere sa parkom definitvno predstavljaju jedan od najlepših baroknih kompeksa u svetu. Danas su to muzeji u kojima se nalaze kolekcije slika Klimta, Renoara, Monea…

Zbog svoje bogate istorije i kulture, Beč je rado posećena turistička destinacija. Provedite makar nekoliko dana u Beču i uživajte u njegovoj lepoti.

Jelena Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.