Home / Lifestyle / Kako putovati autom i ne premoriti se

Kako putovati autom i ne premoriti se

Kako putovati autom i ne premoriti se

Duga vožnja autom je veliki napor i izazov za organizam. Stotine pređenih kilometara, sati provedeni na putu i visoka temperatura u automobilu mogu mnogo da iscrpe organizam. Ipak, postoje načini pomoću kojih je moguće savladati umor na putu i stići svež na mesto odmora.

Najbolje vreme za polazak na put

Rano jutro (oko 6) je najbolje vreme kada bi trebalo krenuti na put. Naravno, duže spavanje pre putovanja se podrazumeva. Ujutru je vazduh hladan i svež. Naslon sedišta trebalo bi da bude podignut vertikalno.

Praviti pauze

Potrebno je svaka dva sata odmarati se po 15 minuta. Dobro je izaći iz automobila i protegnuti se ili prošetati. Kretanje obezbeđuje kiseonik koji dospeva u mozak. Tako se poboljšava koncentracija, pospešuje cirkulacija krvi, a istovremeno se i sprečava nastanak bolova u leđima.

Pažljivo sa provetravanjem auta

Ko se vozi u automobilu sa otvorenim prozorima ili uključenom klimom, rizikuje da se prehladi ili da dobije upalu mišića. Bolje je luftirati automobil tokom pauze. Dobro je s vremena na vreme poprskati ruke i noge vodom.

Hrana i piće

Laka hrana i manji, a češći obroci su preporučljivi jer se tako ne opterećuje organizam i ne narušava koncentracija. Potrebno je uzimati dosta voća, osvežavajućih napitaka, sokova od ceđenog voća ili mineralnu vodu. Ove napitke ne bi trebalo koristiti kada su potpuno hladni. Hladna pića umaraju telo. Što je veća temperatura u automobilu, telo će zahtevati više osvežavajućih napitaka.

Kratak san kada nastupi umor

Pri prvom osećaju umora trebalo bi spustiti sedište i kratko zadremati. Kafa, čaj ili koka-kola deluju osvežavajuće, ali ne drže dugo budnost.

 

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top