Iđirot, lekovit začin

lekoviti zacin idjirot

Autor:

Redakcija
0 Shares

Iđirot (Acorus calamus) je poznat u medicini Indije i Bliskog istoka već više od 2000 godina, a u Evropu su ga preneli Arapi , gde je počeo više da se koristi tek od 16. veka.

Iđirot je višegodišnja zeljasta biljka oko 1 m visoka. Kod nas se može naći na močvarnim zemljištima oko reka. Ima razvijen rizom i sabljaste listove do 1 m dužine, široke 2-3 cm. Sa spoljašnje strane rizom je smeđe, a iznutra žućkasto-bele boje. Plod je duguljasta crvena bobica. 

Cveta u junu i julu. Upotrebljava se rizom koji se vadi iz mulja krajem proleća ili početkom jeseni kad lišće počinje da vene. Rizom se dobro opere, očisti od žila, seče na manje delove i suši što brže na temperaturi do 40 C.

Iđirot u prodaju dolazi kao oljušten, osušen i izrezan na komade ili kao mleven. Retko se koristi kao zaseban začin, već ulazi u sastav mnogih začinskih smesa koje se koriste u kuhinji kao i u prehrambenoj industriji. Koristi se i za izradu gorkih likera.

Osušeni rizom iđirota ima specifičan aromatičan miris i nagorko ljut ukus. Sadrži dosta eteričnog ulja kamforastog mirisa, tanin, smole, gorke materije, skrob, sluzi, organske baze holin i metilamin, glikozide, terpene i mineralne materije.

Lekovitost iđirota

Lekovitost iđirota najviše dolazi do izražaja kao važan sastojak gorkog čaja protiv tegoba u želucu. Za odvikavanje od pušenja žvaće se koren iđirota.

Iđirot nije škodljiv ni ako se duže vreme upotrebljava. Čaj od iđirota, ekstrakt i tinktura ublažavaju grčeve želuca i creva, zaustavljaju proliv, odstranjuju gasove, olakšavaju iskašljavanje, pospešuju mokrenje. Koriste se i kod astme, kamena i bolova u bubrezima, gihta, za pospešivanje znojenja kod gripa, bronhitisa, upale pluća. Za sve napred navedene tegobe čaj se priprema tako što se 20 g (pola šake) usitnjenog korena iđirota popari sa pola litre kipuće vode, ostavi da poklopljeno odstoji 20 minuta, a zatim procedi. Pije se tri puta dnevno po kafena šoljica ovog čaja. Ako se čaj od iđirota pije pre jela podstiče rad želuca, a ako se pije posle jela odstranjuje gasove i sprečava nadutost stomaka. Za poboljšanje ukusa dodaje se malo meda.

Za pospešivanje mokrenja uzima se no 25 g iđirota, nane, zdrobljenih bobica kleke i lista peršuna. Tri velike kašike te mešavine se popare sa pola litra kipuće vode, poklopi i ostavi se da odstoji 2 časa, a nakon toga se procedi. Pije se tri puta dnevno pre jela.

Za poboljšanje varenja uzima se po 20 g iđirota, matičnjaka, nane, kamilice u morača. Od te mešavine se supena kašika popari sa 2 dl kipuće vode u poklopi. Kada se ohladi pije se posle jela.

Za čir na želucu samelju se jednaki delovi rizoma iđirota u slatkog korena , prokuvaju 5 minuta u tome se dodaje supena kašika kamilice. Poklopi se i ostavi da odstoji 10 minuta i procedi. Pije se tri puta dnevno pre jela.

Za oboleli želudac koristi se preparat koji se pravi tako što se supena kašika mešavine od jednaih delova rizoma iđirota, rastavića i pelina popari sa 2 dl kipuće vode, doda se kašika meda, promeša i ostavi da odstoji 15 minuta, a zatim procedi. Pije se tri puta dnevno no kafena šoljica pre jela. Taj čaj ce koristi i za čišćenje organizma i krvi.
Protiv lupanja i nepravilnog rada srca supena kašika usitnjenog rizoma iđirota ce prelije ca 3 dl kipuće vode i ostavi da odstoji 15 minuta, a zatim ce procedi. Pije se tri puta dnevno no kafena šoljica posle jela.

Recepti sa iđirotom Dr. Jovan Tucakov


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.