Da li je ljubomora znak ljubavi?

Autor:

Sanja
0 Shares

Ljubomora može biti ljubavni začin u emotivnoj vezi, ali to nije dokaz za ljubav. Ljubomora je vrsta straha od prestanka ljubavi. Prisustvo ljubomore je znak posesivnosti koja potiče od nesigurnosti u vaše sposobnosti da se suočite sa promenama koje mogu uslediti u toku emotivne veze. Ljubomora takođe može biti i znak ozbiljnog psihijatrijskog poremećaja. Povod može biti realan ili umišljen dok je pravi uzrok ustvari u osobi koja je ljubomorna. Ona se ispoljava u vidu sumnjičenja i različitih maštarija koje prati osećanje lične bezvrednosti.

Osoba koja je sigurna u partnera nije ljubomorna. Ljubav bez poverenja je veliki problem. Mnoge osobe se spremaju na situaciju da će ih partner prevariti i zato pokušavaju da to spreče kontrolama, proverama i špijuniranjem. Ljubomora je svakako znak nestabilnih veza i veza u kojima ne postoji poverenje. To su veze u kojima se osobe jedne drugima dopadaju, ali u kojima nema obostranog vezivanja. Pitanje poverenja u partnera nije samo izraz poštovanja prema osobi sa kojom ste u vezi, već je to znak poštovanja samih sebe. Teško je napraviti granicu između normalne posesivnosti i naporne ljubomore. Ne smete dozvoliti da ljubomora nepotrebno zavlada vama jer ćete tako od sopstvenog života napraviti pakao. Najbolje rešenje koje vam može pomoći je poverenje jer i ako bude izigrano opet ćete imati unutrašnji mir i spokojstvo.

Mnogi izjednačavaju ljubav i ljubomoru. Takve osobe u prisustvu partnera više ne osećaju prijatno osećanje ljubavi ali se neprijatno osećaju kad shvate da bi partnera mogli da izgube. Niko ne može garantovati da će vaša sreća u vezi i ljubav trajati večno. Uostalom uvek možete poželeti nešto drugačije i bolje. Čak i ako usledi napuštanje od strane partnera to znači da toj osobi više ne odgovarate, ali vaše unutrašnje vrednosti ostaju nepromenjene i jedinstvene.

Zato, uživajte u ljubavi i ne dopustite da ljubomora zavlada, jer je to najbolji način da iskreno volite i budete voljeni. Voleti je lepo ali i teško.


5 Komentara

 1. Jovana Mil 1992 Reply

  U vezi sam pet godina a i dalje nemam poverenja u dečka i stalno ga proveravam.Kada sam pokušala da mu verujem i prestala sa sumnjom i proveravanjem on me je prevario,a da bude još gore dobio je i dete sa tom osobom.Ta njihova veza je trajala 2-3 meseca, danas smo i dalje u vezi ali je meni još gore jer još više sumnjam s obzirom na to šta se desilo.Počela sam da živim njegov život – nažalost.
  I kako se ponašati ustvari?

  1. Ženska Strana Reply

   Nisu nam poznati svi detalji, ali prema ovome rekli bismo da zaista imate razloga za sumnju. Prevara znaci da vas partner ne postuje, pa i ne voli. Razmislite dobro da li takva veza ima lepu buducnost. Pozdrav

 2. Анонимни Reply

   Iako smatram da ima povrenja u mene, vrlo cesto se kod njega pojavi strah da se „nesto desava njemu iza ledja“, i to nam jako kvari odnos. Sto se vise dajem, to on vise trazi i njegova bezpotrebna ljubomora raste, iako nisam onaj tip devojaka koje varaju i flertuju sa drugima. Vrlo brzo se sve smiri razgovorom, ali mi je potreban vas savet:kako da resimo ovaj problem?
  Unapred zahvalna!

  1. Ženska Strana Reply

   Ljubomora je znak da se pojavio strah od prestanka ljubavi, da u odnosu možda nešto nije u redu. Osoba koja je sigurna u to da je voljena nije ljubomorna. Stabilnost svake veze zavisi od našeg samopouzdanja i poverenja u partnera. Ljubav bez poverenja može biti veliki problem. Savetujemo vam da saznate razlog parnerove nesigurnosti. Takođe, naoružajte se strpljenjem, često uveravajte partnera da ga volite i pokažite mu da ne postoji niko ko bi mogao da ugrozi vezu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.