Bronhitis – respiratorna infekcija

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Bronhitis se najćešće javlja tokom zimskih meseci kao posledica prehlada ili nekog drugog virusnog zapaljenja ili virusne infekcije grla, nosa. Slabiji ili jak kašalj i povišena temperatura prate upalu bronhija. Akutni bronhitis prolazi za nekoliko dana, dok hronični bronhitis narušava funkcionalnost disajnih puteva. Kada se bronhitis učestalo javlja, potrebno je obratiti se lekaru jer to može da ukazuje na hroničnu opstrukciju pluća (HBO). Ovo je naziv za grupu hroničnih stanja kao što su hronični bronhitis i emfizem.

Akutni bronhitis najčešće izazivaju virusi, infekcija se širi kapljično jer se bakterije i virusi nalaze u kapljicama koje su u vazduhu šire dok osoba koja je zaražena govori, kija ili kašlje. Što se tiče virusa to su: virusi gripa, rinovirusi, adenovirusi, parainfluence i drugi. Bronhitis mogu uzrokovati i neke bakterije: mikroplazma i klamidija, ali i Bordetella pertussis koja uzrokuje veliki kašalj. Širenju pogoduju manji prostori u kojima boravi mnogo ljudi.

Disajni putevi zdravog čoveka proizvode dnevno oko 300 g. sekreta. Taj sekret čisti telo cilijama, koje su smeštene na površini sluznice disajnog sistema. Kada je zbog zapaljenskog procesa sluznica u disajnim putevima crvena i otečena, poremećena je zaštita cilija. Bronhije koje su upaljene stvaraju veliku količinu sluzi. U ovako promenjene bronhije bakterije se mogu nastaniti i izazvati sekundarnu bakterijsku infekciju. Sluzavo – gnojni sadržaj skuplja se u bronhijama. On se izbacuje kašljem i zato ga ne treba sprečavati već doprineti da bude lažan i da podstakne izbacivanje sekreta iz pluća. Najvažnije je da se sekret iz disajnih puteva odstrani. Velika pomoć mogu biti lekovi tzv. ekspetoransi, ali samo u slučaju ako pacijent uzima dosta tečnosti.

Pojavi akutnog bronhitisa prethodi drhtavica, kijavica, slabost, povišena temperatura, osećaj hladnoće u predelu pluća, bol u leđima, mišićima i bol u grlu. U početku je kašalj suv ali se posle nekoliko dana javljaju male količine gustog, žilavog, žućkasto – sivog sekreta (sputuma). Ukoliko je sekret jako gnojav verovatno se radi o bakterijskoj infekciji. Neki virusi poput adenovirusa mogu biti slični bakterijskoj infekciji. Tada je sekret gust i žut, a kašalj traje i nekoliko sedmica. Kod nekih bolesnika može se javiti žareći bol iza grudne kosti, a bol se pojačava kašljanjem. Dešava se da hronično zapaljenje sinusa može imati iste simptome kao i bronhitis. Ova pojava se naziva sinobronhalni sindrom.

Ako se akutni brohnitis ne leči na vreme i na pravilan način, infekcija može da preraste u hroničnu bolest. Ukoliko se simptomi akutnog bronhitisa ponavljaju tokom dve uzastopne godine reč je o hroničnom bronhitisu. U disajnom sistemu, u stanju teške opstrukcije, uz smanjenu osetljivosti respiratornih centara dolazi do površnog disanja i sporog strujanja vazduha kroz disajne puteve.

Ako postoje simptomi bronhitisa, lekar će poslušati pluća stetoskopom i utvrditi specifične šumove, sviranje ili pištanje pre i posle kašljanja. Ukoliko simptomi duže traju, potrebno je snimiti pluća. Da bi se utvrdilo prisustvo bakterija uzima se i bris iz grla i ispljuvka.

Lekari najčešće savetuju odmaranje i mirovanje sve dok je temperatura povišena. Takođe, potrebno je unositi dosta tečnosti, oko tri do četiri litra dnevno (čaj, supa, kompot, topla limunada). Analgetici i antipiretici se koriste protiv bolova i za temperaturu. Važno je znati da na virusne infekcije antibiotici ne deluju.

Bronhitis se može lečiti i akupunkturom. Postoji tačka 7 na meridijanu pluća koja se stimuliše i tada se luči prostaglandin koji širi bronhije tako da u alveole vazduh lakše stiže, što znatno olakšava disanje. Ovakvim tretmanima bronhije su trajno raširene. Akupunktura je metoda izbora, neškodljiva je pa se kao takva preporučuje i deci, trudnicama… Oni koji osećaju nelagodnost, akupunkturne iglice mogu zameniti laserom.

Maja Stojanović

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.