Siromašni šopingholičar

Autor:

Nandi Uzelac
0 Shares

Volim novi komad odjeće – kako mi samo uljepša dan. Volim novi komad pokućstva – osvježi mi životni prostor. Volim nove cipele – udobnije mi  je u njima kročiti kroz nove izazove. Volim novu šminku na noćnom ormariću – izbriše mi bore. Volim novi automobil – sigurnija mi je obitelj. Volim, volim, volim kupovati.

Zasigurno je to jedna od tradicionalnih oznaka ženskog roda, trošiti teško zarađen novac. No dobro, kad već krvarimo  svakog mjeseca, primamo manje prihode od drugog spola, rađamo, pa zašto ne bismo ulagale u sebe!? No pitanje je   koliko si to zaista možemo priuštiti. Svaka prisebna suvremena osoba je dosad čula za recesijsko doba, štednju za  neka druga vremena – bolja vremena, crni fond, financijsko ulaganje i savjetnike i pametno raspolaganje s resursima. Što sve  već ne postoji da nas spriječi u mahnitoj kupovini! Istodobno nikad nismo više trošili na odjeću, obuću, hranu (bili stoga i  krupniji). U čemu je onda fora? Pa u ničem naročito nelogičnom i nerazumnom  zdravom umu.

Upravo činjenica da ponuda nikad nije bila veća, novootvoreni brandovi robnih marki, ogromno tržište na kojem se može plasirati, a vama ponuditi izbor najboljeg i povoljnog ulaganja. I još nešto. Gore spomenuto za neka bolja vremena, ali zapravo neosporiva je stavka da je svako vrijeme dobro vrijeme, nije to samo u kontekstu vremena, već mode, stila, glazbe, druženja. Bitna je samo socijalna okolina koja vas okružuje, interakcije svakodnevne i one rijetke koje se neprestano zbivaju. Tako smo i mi konačno shvatili da je svaki trenutak bitan. Živimo kako nam prilike dopuštaju, ali treba ih znati iskoristiti najbolje, pruženo proživjeti, dane, sate ismijati ili pak isplesati dok nam noge u najnovijim potpeticama budu pružale podršku.

Znanstvenici ipak ovu činjenicu nazivaju liječenjem  frustracija, unutarnje potisnute depresije, proučavaju testirajući mnogobrojne osobe u svojim istraživačkim radovima. No, ako će vam to vratiti osmijeh na zabrinuto lice, izravnati pokoju životnu boru, znate što psiholozi i sav stučan tim osoba nisu ni na tragu. Svi smo tako nešto proživjeli, ljudi smo, naravno da imamo briga, želja i skirvenih emocionalnih stanja. Kažem da ne moramo svi biti bogati, ali svatko si s vremena na vrijeme može nešto – bilo što priuštiti. Nekomu  cipele  u vrijednosti od par tisuća (neke od valute kuna, eura, dolara) predstavljaju jednako odricanje vrijednosti nečije čokoladne table s lješnjacima. Ovo razdoblje će proći prije ili kasnije. Ne može vječno biti stanje koje trenutno nažalost prevladava, ne samo u našim krajevima, već i hara širim područjima. No, vi vaše godine ne možete vratiti. Iskoristite ono što jest trenutno, ono što vas zabavlja, ispunjava, iskoristite današnjicu sutra je već daleko.

Osmiješeni uđite u radnosnu, veselu i plodnosnu Novu Godinu. Zdravo! Rasipni mi bili do idućeg puta.

Nandi Uzelac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.