Izaberite prave igračke za svoju decu

Izaberite prave igračke za svoju decu

Autor:

Redakcija
0 Shares

Roditelji uglavnom kupuju igračke na osnovu prvog utiska, ni ne misleći na to da li će ta mala stvarčica zaista pomoći u psihološkom razvoju deteta. Da, svaka igračka je na poseban način izrađena i ima određenu funkciju koja podstiče kretanje mališana, njihovu kreativnost i razvija govor. Zbog toga ih je najbolje kupovati svesno, a ako je potrebno, potražite pomoć od prodavca, dečijeg lekara ili psihologa.

Bebe su vrlo mala stvorenja, teško se kreću i lako se mogu povrediti tokom igre. Obaveza svakog roditelja je da im obezbedi nesmetane trenutke koje će da proteknu bez povreda. Njima preporučujemo mekane i šarene igračke. Interesantne i jake boje će da privlače pogled i beba će početi da maše rukama i nogama prema određenom predmetu. Idealan izbor za njih su loptice, igračke koje su napravljene od tkanine ili zvečke. Obavezno obratite pažnju na one koje se sastoje od sitnih delova, vrlo su opasne.

Što je manje dete, igračka treba da je veća. Za decu mlađu od tri godine primerene su samo velike igračke, jer se njima ne može ugušiti kao malim igračkama i onim koje se mogu rastaviti na male delove. Odgovarajuće su velike mekane (plišane) igračke, drvene kocke većih dimenzija, lopte, kamioni, kantica i lopatica. U kasnijem dobu kada već počinju da puze ili kreću, već možemo slobodno da im nabavimo igračke koje razvijaju svest, imaju određene pokretne sprave na sebi. Bezbedne igračke su glatke i neoštećene površine, boje nisu ispucale, i ne gule se. Ako su igračke napunjene tečnošću, ne smeju puštati. Bezbedna igračka nema ni otvora velikih od 0,5 do 1,2 cm, odnosno od 2,5 do 4,5 cm, jer u njima mogu zaglaviti prsti ruku ili nogu deteta. Moraju biti stabilne, da se prilikom upotrebe teško prevrnu, a ljuljaške moraju imati zaštitnu ogradu ili sigurnosni pojas. Materijal mora da je bezopasan po zdravlje i nezapaljiv, čist, nov, gladak, bez štetočina. Igračke ne smeju biti izrađene od stakla ili porcelana, a kod plišanih igračaka dlake moraju biti kratke da ne ispadaju.

Ističemo da provedeno vreme u prirodi prija svakom mališanu svih uzrasta. Takođe i roditeljima koji će da se opuste u parku, dvorištu ili na igralištu. Igra na svežem vazduhu će omogućiti da dete bude zdravo, njihov imunitet će više da bude otporan na viruse i bakterije. Slobodno ih pustite da igraju na trambulini, leti u malom bazenu. Tu su i ljuljaške, tobogani i razne lopte, tenisi i pomagala sa kojima će se lako zabaviti.

Za veću decu preporučujemo društvene igre kao što su domine, čoveče ne ljuti se, monopoli ili karte.

Neka počne zabava!


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.