Zaštitite se od sunčanice i toplotnog udara

Autor:

Redakcija
0 Shares

Tokom letnjih dana vreba opasnost od sunčanice i toplotnog udara. Najugroženiji su deca, stari i srčani bolesnici jer je kod njih sistem termoregulacije manje efikasan. Visoke temperature mogu izazvati tegobe i kod potpuno zdravih osoba. Zato vas savetujemo kako da se zaštitite od sunčanice i toplotnog udara i šta treba preduzeti u oa slučaja.

Simptomi sunčanice

Najveća opasnost od boravka na suncu jeste sunčanica. Manifestuje se glavoboljom, mučninom, vrtoglavicom, a ponekad dolazi i do kratkog gubitka svesti zbog pada krvnog pritiska. Ponekad se dva ili tri dana posle napada sunčanice jave malaksalost, glavobolja i povišen krvni pritisak. Ukoliko se to desi, savetuje se mirovanje i odmor.

Simptomi toplotnog udara

Toplotni udar je teži oblik sunčanice. Nastaje ukoliko se dugo zadržavate na suncu ili ukoliko ste veoma toplo obučeni. Postoje znaci upozorenja koje ne treba zanemariti. Na početku se oseća opšta nelagodnost, stanje bezvoljnosti koje ne prolazi. Može se javiti vrtoglavica, bol u celoj glavi u vidu jakog pritiska, uz bubnjanje u slepoočnicama. Zatim nastupa mučnina, nagon za povraćanjem, ubrzan puls. Takođe, jedan od simptoma toplotnog udara je i visoka temperatura. Ukoliko se odmah nešto ne preduzme postoji opasnost da se doživi kolaps.

Prva pomoć

Čim se primete prvi simptomi, ne treba gubiti vreme već potražiti mesto na kome postoji strujenje vazduha, opružiti se i umiriti se. Ukoliko je moguće, sunđerom navlaženim vodom brisati ruke i noge kako bi se smanjila temperatura tela, lice i ruke istrljati kockicama leda ili vlažnom maramicom. Dobro je popiti dve ili tri čaše mineralne vode sobne temperature, u malim gutljajima, jer će ih tako organizam najbolje iskoristiti. Ne preporučuju se kafa, čaj i napici koji sadrže kofein. Savetuje se i zalogaj nekog slatkiša kako bi se podigao nivo šećera u krvi. Ako tegobe ne prestaju, neophodna je pomoć lekara.

Prevencija sunčanice i toplotnog udara

Najznačajnije je da se omogući znojenje jer se tako organizam hladi. Da bi se izbegla opasnost, pijte 2 litra vode dnevno. Zaštitite se od sunca šeširom sa širokim obodom ili maramom. U najtoplijem delu dana fizičke aktivnosti svedite na minimum i izbegavajte boravak na suncu. To naročito važi za one osobe koje uzimaju diuretike ili lekove za povišeni krvni pritisak. Znojenjem se zajedno sa tečnošću iz tela odstranjuju mineralne soli. Nadoknadite ih uzimanjem većih količina voća i povrća i konzumiranjem ceđenih sokova.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.