Home / Poslednji tekstovi / Vitamin C čuva zdravlje

Vitamin C čuva zdravlje

Vitamin C ima značajnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti iako su još uvek nepoznati precizni mehanizmi njegovog delovanja. Vitamnim C ili askorbinska kiselina štiti organizam od prehlade, gripa, moždanog udara i pasivnog pušenja. Visok nivo vitamina C u krvi štiti od pojave dijabetesa tipa 2. Ovaj vitamin je efikasan i u zaštiti od hipertenzije jer sprečava stvaranje nitrit – oksida, materije koja otvara krvne sudove.

Prisustvo vitamina C je neophodno u ishrani, posebno u ishrani dece i žena u trudnoći. Namirnice bogate vitaminom C su: limun, kivi, mandarine, jagode, pomorandže, jabuke, krompir, prokelj, paprika i paradajz. Tamniji plodovi sadrže više vitamina C. Treba znati da se kuvanjem, kao i delovanjem svetlosti, vitamin C lako uništava.

Vitamin C je najmoćniji antioksidans: štiti ćelije od promena izazvanih delovanjem kiseonika i pomaže u apsorpciji gvoždja – u namirnicama je gvožnje prisutno u trovalentnom obliku koji se teško apsorbuje. Vitamin C pomaže da gvoždje postane bivalentno čime ga organizam lakše koristi. On pomaže i u stvaranju kolagena – osnovne supstance vezivnog tkiva i fibroplasta. Podstiče zarastanje rana i obnavljanje tkiva. Veći nedostatak kolagena može da izazove tzv. Kolagenske bolesti, u koje spadaju lupus, dermatomioritis, anemia pernicioza i druge. Prema preporuci lekara, minimalna dnevna doza je 45mg vitamina C, a maksimalna dnevna doza iznosi 1000mg.

Maja Stojanović

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top