Šta izaziva konjunktivitis i kako se on leči?

sta izaziva konjunktivitis i kako se on leci

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Konjunktivitis je upala sluzokože koja obalaže unutrašnju stranu kapaka. Ova upala se češće javlja kod dece i izazivaju je virusi i bakterije, takođe paraziti, gljivice, alergije, iritacije prašinom i dimom. U rizičnu grupu spadaju i osobe koje u dužem vremenskom periodu nose kontaktna sočiva.

Koji su najčešći simptomi konjunktivitisa?

Najčešći simptomi konjunktivitisa ili bolesti crvenih očiju su suzenje očiju, crvenilo, kao i svrab i peckanje. Obolelima smeta svetlost i imaju osećaj prisustva stranog tela u oku, a može se javiti i otok kapaka. Dešava se da su očni kapci slepljeni prilikom buđenja.

Vrste konjunktivitisa

Postoji mnogo vrsta i podvrsta bolesti crvenih očiju. Osnovna podela je na bakterijski, virusni i alergijski konjunktivitis. Takođe, može da bude akutni i hronični, neonatalni i gigantopapilarni konjunktivitis.

Bakterijski konjunkivitis

Bakterijski konjunktivitis izazivaju bakterije stafilokokus aurus, streptokok pneumonia i hemofilus influenca. Znaci su crvenilo i otok, žutozeleni sekret koji se skuplja tokom spavanja, pa su očni kapci slepljeni prilikom buđenja. Obolelim osobama smeta svetlost i imaju osećaj bockanja i prisustva stranog tela u oku. Prvo se ispoljava na jednom, pa prelazi i na drugo oko. Za lečenje se koriste antibiotske kapi.

Virusni konjunkivitis

Znaci ove vrste konjunktivitisa su otok kapaka, peckanje i osećaj prisustva stranog tela u oku, pojačano lučenje suza i sluzav sekret. Virusni konjunktivitis je veoma zarazan i najčešće traje 7-10 dana. Često je „udružen“ sa upalom grla i temperaturom, a reč je o faringokonjunktivslnoj groznici.

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis izazivaju alergeni. Najčešće se javlja sezonski, a simptomi su otok kapaka, peckanje u oku, pojačano suzenje, crvenilo i beličast sekret. Najbolja prevencija je izbegavanje alergena.

Akutni gonokokni konjunkivitis

Akutni gonokokni konjunkivitis javlja se na oba oka, a uzrokovan je bakterijom gonokokom. Simptomi su crvenilo, otok kapaka i gnojni sekret. Akutni gonokokni konjunktivitis se može javiti kod beba (tokom prolaska kroz porođajni kanal majke koja je zaražena), a odrasli se mogu inficiraju prenosom sa zaraženog genitalnog ili u konjunkivitis rinarnog trakta.

Hronični bakterijski konjunkivitis

Simptomi hroničnog bakterijskog konjunkivitisa su peckanje, crvenilo oka, osećaj prisustva stranog tela u oku, kraste na kapcima, pa i gubljenje trepavica. Za lečenje se koriste veštačke suze i antibiotski medikamenti.

Neonatalni konjunktivitis

Neonatalni konjunktivitis izaziva bakterija hlamidija i javlja se kod novorođenčadi 5-10 dana posle rođenja. Prepoznatljiv je po crvenilu očiju, lepljivom sekretu i otoku kapaka.

Gigantopapilarni konjunktivitis

Gigantopapilarni konjunktivitis nastaje nakon dugog perioda nošenja kontaktnih sočiva (najčešće mekih). Prepoznatljiv je po bubuljicama na unutrašnjoj površini kapka, sekretu i svrabu koji se javlja posle skidanja kontaktnih sočiva. Uzročnici su brojni: iritacija gornje sluzokože kapka ivicom sočiva, reakcija na materije koje se nakupljaju na sočivu, alergija na materijal od kojeg je sačinjeno…

Kako se leči konjunktivitis

Lečenje konjunktivitisa zavisi od vrste. Za lečenje bakterijskog konjunktivitisa se prepisuju antibiotske kapi za oči. Osim toga, oči treba ispirati fiziološkim ili rastvorom borne kiseline. Takođe, oči se mogu ispirati i čajem od kamilice. Za lečenje virusnog konjunktivitisa koriste se takođe rastvori za ispiranje oka, kao i kapi. U slučaju alergijskog konjunktivitisa treba lečiti alergiju. Kod akutnog gonokoknog konjunktivitisa treba ispirati oko toplim fiziološkim rastvorom i ukapavati rastvor penicilina pod nadzorom lekara. Veštačke suze i tople obloge se preporučuju kod svih vrsta konjunktivitisa.

Prevencija

Redovno pranje ruku je osnovna preventivna mera. Ne treba dodirivati oči rukama i pozajmljivati kozmetiku drugim osobama. Takođe, potrebno je izbegavati zajedničku upotrebu peškira i preparata za oči. Čim se jave prvi simptomi konjunktivitisa, treba se javiti lekaru koji će odrediti terapiju.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.