Home / Ishrana / Rešite se prolećnog umora

Rešite se prolećnog umora

Umor, pospanost, iscrpljenost, vrtoglavica, bezvoljnost, pad koncentracije, glavobolja i razdražljivost su simptomi prolećnog umora. Savetujemo vas kako da ublažite ove tegobe.

Promenite način ishrane

Najbolji lek protiv prolećnog umora je promena načina ishrane. Jedite češće ali manje obroke, obavezno doručkujte, pijte dosta tečnosti (biljne čajeve i napitke od voća i povrća). Veoma su važni boravak na suncu i svežem vazduhu, kao i fizička aktivnost. Vežbanje povećava nivo energije, podstiče cirkulaciju krvi prema mozgu i poboljšava san i raspoloženje. Predlažemo šetnju, trčanje, vožnju bicikla, pilates ili jogu. Ne smete zanemariti ni redovan san (6 – 8 sati).

Zdrave namirnice

U otklanjanju simptoma prolećnog umora pomoći će vam prolećno povrće – zelena salata, spanać, mladi luk, rotkvice, špargla i zelje. Birajte namirnice nižeg glikemijskog indeksa koje produžavaju osećaj ne samo sitosti već i povišene energije (riba, zeleno povrće i mlečni proizvodi). Kivi, pomorandže, limun, jagode, mandarine, grejpfrut i mango bogati su vitaminom C koji jača imunološki sistem. Bob, pasulj, grašak i integralne žitarice su dobar izvor vitamina B1 (tiamina). Ovaj vitamin učestvuje u proizvodnji energije i čuva nervne ćelije. Cvekla, rukola i crveni krompir sadrže folnu kiselinu, koja štiti od depresije.

Na vašem jelovniku bi češće trebalo da se nađu i jabuke, avokado, crni i beli luk, šargarepa, blitva, lanene i susamove semenke, celer, brokoli, kupus, paradajz, paprika, kelj, borovnice, banane, masline, jaja, plava riba, ćuretina i junetina, jogurt i kefir.

Korisna vlakna

Na trpezi treba da se nađu namirnice bogate biljnim vlaknima zato što pomažu organizmu da troši manje energije i doprinose detoksikaciji (pirinač, sočivo, leblebije, riba, rukola…). Preporučena dnevna količina iznosi 25g – 30g.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top