Lice – pokazatelj zdravlja

Autor:

Sanja
0 Shares

Pogled u ogledalo nije samo estetska provera, jer lice može vrlo pouzdano da otkrije zdravstveno stanje organizma. Evo šta u njemu možemo videti i šta to znači.

1. Bledilo

Bledilo lica ukazuje na početne fiziološke ili emotivne tegobe: nervozu, anemiju, anginu pektoris, reumatsku groznicu, promene na tiroidnoj žlezdi.

2. Crvenilo

Uzrok crvenila lica može da bude grip, dijabetes i hepertenzija. Kod žena u menopauzi, lice obično pocrveni kao posledica „valunga“ nastalih smanjenim lučenjem hormona estrogena.

3. Oči

Crvenilo u oku obično nastaje bezazlenim pucanjem kapilara, ali može i da ukaže na visok pritisak. Isto tako crvenilo može da bude izazvano zapaljenjem koje uglavnom nestaje upotrebom kapi za oči. Međutim, ako crvenilo potraje i posle upotrebe ove tečnosti, treba potražiti pomoć lekara. Žućkasta boja beonjača ukazuje na tegobe sa jetrom ili žučnom kesom.

4. Otečeni kapci

Kapci mogu da oteknu zbog loše kreme, promaje, alergijske reakcije, poremećaja u protoku limfe kroz organizam. Ukoliko ne pomognu kreme za oči i obloge, onda se obavezno obratite lekaru. Ako donji kapci stalno otiču verovatno postoji problem u radu bubrega, dok  dugotrajno oticanje gornjih kapaka može da bude pokazatelj oslabljenog srca.

5. Podočnjaci

Podočnjaci nastaju skupljanjem tečnosti u predelu ispod očiju. Položaj tela pri spavanju kada je glava u istoj ravni sa srcem, po pravilu izaziva stvaranje podočnjaka zbog čega su oni najizraženiji nakon buđenja. Drugi uzrok nastanka podočnjaka je jedna vrsta alergije ili smetnje u radu bubrega.

6. Sitne bore ispod očiju

Mimične bore prvo nastaju ispod očiju, ali one se mogu ublažiti ukoliko redovno koristite antirid kremu. Međutim, naglašene bore ispod očiju pokazuju da jetra i bešika moraju da se naprežu da bi izbacile štetne materije iz organizma. Najbolje je da promenite režim ishrane. Unosite što više tečnosti, voća i povrća.

7. Promena boje glasa

Infekcija, nervoza, upala ili pojava polipa na glasnicama mogu da izazovu promenu boje glasa. Kod pušača, promena boje glasa može da bude prvi znak ozbiljnijih problema na respiratornim organima.

8. Ispucali uglovi usana

Ispucali uglovi usana ukazuju na nedostatak vitamina B2. Vitamin b2 je neophodan organizmu kako bi ćelije mogle da apsorbuju energiju iz masti, ugljenih hidrata i belančevina. Jedite više mesa, ribe, badema, lešnika, mlečnih proizvoda i proizvoda od integralnog brašna.

Lice – pokazatelj zdravlja na Ženska strana


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.