Home / Ishrana / Lekoviti začini

Lekoviti začini

Ne postoji kuhinja u kojoj se ne koriste začini. Vremenom su začini dobijali sve veću vrednost. Mogu biti sveži, sušeni, ali i obrađeni delovi biljaka kao i nekih vrsta pečuraka. Danas tržište obiluje najraznovrsnijim začinima. Potrebni su odgovarajući uslovi da bi začini bili kvalitetni, npr.: da nemaju stranih mirisa, da nisu iz njih ekstrahovane aromatične materije i da im nisu dodavana sredstva zbog povećanja količine. Začine treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu, a njihova ambalaža treba da bude odgovarajuća. Začini obiluju vitaminima i pripisuje im se atnibiotičko i antiseptičko svojstvo. Začini pozitivno utiču na vegetativni i imunološki sistem. Ali, i začini mogu biti štetni.

Biber je bogat vitaminima A i C i ima antiseptičko svojstvo. Postoji nekoliko vrsta bibera: crni, beli, zeleni i crveni. Svi oni potiču od jedne vrste, a razlikuju se po načinu obrade. Crni biber je najljući od svih i ubrzava metabolizam i podstiče rad bubrega. Zeleni biber je blaži, a najbolji je svež. Beli biber se dobija od zrelih crvenih bobica, koje se prvo kvase, a zatim se suše. Kod crevnih oboljenja ne treba ga koristiti. Osobe koje boluju od čira na želucu i dvanaestopalačom crevu treba da izbegavaju ovaj začin. Treba znati da se kod ovih bolesti ne preporučuju ni začini kurkum i iđirot. Začini koji sadrže supstance sa baktericidnim dejstvom su mirođija i majčina dušica. Lovor i morski orašćić podstiču apetit i utiču na sprečavanje štetne fermentacije u organizmu.

Važni sastojci biljnih začina jesu eterična ulja. Osim toga što doprinose karakterističnom mirisu i ukusu, deluju na poboljšanje varenja. Od vremena skupljanja začinskih biljaka zavisi kvalitet i količina eteričnih ulja u jednom začinu. Inače, za konzerviranje aromatičnih biljaka najbolje je zamrzavanje. Najpre bilje treba oprati toplom vodom, zatim ga prosušiti na platnu, staviti u plastičnu posudu, pa onda u zamrzivač. Drugi način čuvanja je da se bilje isecka, a onda stavi u modle za pripremu ledenih kocki, pa sve zamrznuti sa vodom. To se odnosi na biljke kao što su celer, bosiljak, peršun, mirođija, majčina dušica i dr.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top