Home / Ishrana / Lekoviti cimet

Lekoviti cimet

Cimet je korišćen kao začin i lek još u starom Egiptu. Egipćani su ga dodavali napicima, lečili različita oboljenja i upotrebljavali ga kao sredstvo za balsamovanje.

Kako utiče na zdravlje

Cimet ima lekovita svojstva koja čuvaju naše zdravlje. Ima antibakterijsko i antioksidativno dejstvo. Ovaj začin štiti od dijabetesa tipa 2 i koristi se protiv holesterola i triglicerida, masnoća koje doprinose razvoju dijabetesa. Cimet sprečava prehladu i infekcije urinarnog sistema, poboljšava cirkulaciju, deluje protivupalno, prirodni je konzervans i ublažava menstrualne tegobe, ublažava bolove i grčenje mišića i zglobova. Takođe, poboljšava pamćenje i snižava nivo šećera u krvi.

Dobar za probavni sistem i metabolizam

Ovaj slatkast začin sadrži eterična ulja, mangan, gvožđe, prehrambena vlakna i kalcijum. Zahvaljujući vlaknima i kalcijumu povoljno deluje na probavu i štiti od raka debelog creva. Osim toga, cimet ubrzava metabolizam, pa ga treba koristiti u većim količinama ako želite da smršate.

Cimet treba čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi, na tamnom, hladnom i suvom mestu. Dostupan je u obliku praha i u štapićima. Štapići se mogu čuvati duže, a cimet u prahu do 6 meseci.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top