Home / Ishrana / Celer smanjuje holesterol

Celer smanjuje holesterol

Celer je dvogodišnja zeljasta boljka. Koren mu je mesnat i vretenast, listovu su tamnozeleni i sjajni. Koren celera sadrži etarsko ulje, apin, tirozin, kolin, asparagin, pentosan i masti. Prisustvo vitamina B podstiče razmenu ugljenih hidrata u telu, jača nervni sistem i mozak. Celer sadrži i mineralne soli: natrijum, fosfor, kalijum i kalcijum. Bogat je vitaminima C, E i K.

Celer deluje antibakterijski i antimikotički

Ova biljka reguliše krvni pritisak jer poseduje aktivne supstance koje opuštaju mišiće arterija. Dokazano je da snižava nivo lošeg holesterola i šećera u krvi. Uvrstite celer u ishranu i imaćete jak imunološki sistem. Celer je uspešan u lečenju promuklosti, kašlja, astme, katara pluća, reume, bubrega i bolesti mokraćnih kanala. Zbog visokog sadržaja terpena i etarskih ulja, ova biljka deluje antibakterijski i antimikotički u sluzokoži creva i mokraćnih kanala. Pomaže pri mršavljenju i odličan je protiv celulita. Mogu ga svi konzumirati osim  trudnica. Koren celera koristi se za salate, variva i kao začin. U 100 g korena celera ima 7 kalorija, 320mg magnezijuma i 16 mcg folata.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top