Akne – problem mladih

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Najčešći problem sa kojim se suočavamo u pubertetu je pojava akni na licu, a i po telu. Blizu 80% populacije uzrasta od 12 do 18 godina ima probleme sa aknama. Te promene na koži mogu se pojaviti i kod beba. Postoji mišljenje da akne nastaju zbog naglog aktiviranja lojnih žlezda. Ovaj problem javlja se kod adolescenata oba pola, najčešće između 13 i 15 godine. Ranije se javlja kod devojčica nego kod dečaka. Devojke koje imaju akne morale bi da obave pregled jajnika zbog mogućnosti policističnih jajnika. Akne se kod većine povlače nakon dvadesete godine. Zbog povećanog stvaranja keratina u predelu folikularnih otvora stvara se keratinski čep koji sprečava pražnjenje lojne žlezde, koža i dalje izlučuje loj. Usled toga dolazi do nakupljanja loja u lojnim žlezdama. Njegovim razlaganjem pod uticajem fermenata saprofitnih bakterija, koje se nalaze na koži i u otvorima folikula, oslobađaju se masne kiseline koje deluju na zidove folikula i okolno tkivo i izazivaju abakterijsko zapaljenje folikula i njegove okoline. Razlozi za pojavu akni moraju biti: uvećanje lojnih žlezda i saboreja, rast i razvoj folikula, naseljavanje folikula bakterijom Propionibacterium acnes, zapaljenje i imunski odgovor. Zapaljenska forma akni može biti udružena sa povišenom temperaturom, bolovima u zglobovima… Oboljenje prolazi kroz faze egzacerebacija i remisija. Kada se akne pojave u drugoj nedelji života nazivaju se neonatalne akne, a kada se manifestuju između trećeg i šestog meseca zovu se infantilne akne. Promene koje se sreću mogu se videti na licu (obrazima, čelu…), gornjem delu grudnog koša i leđima, ramenima. Pored vulgarnih akni postoje i drugi oblici akni kao što su: radijacioneekskorije i td., ali su one ređe. Akne vulgaris se dele na nekoliko kliničkih oblika.

Acne comedonica (komedonske akne) predstavljaju neupalni oblik i tu preovlađuju komedoni (mitiseri). Komedon je čep koji zatvara poru. Ovi čepovi mogu biti crni ili beli i karakteristični su za kožu sa aknama. Postoji komedogenih supstanci koje pomažu stvaranju komedona, a one mogu postojati u kozmetičkim preparatima. Pa se takve akne zovu acne cosmetica.

Zapaljenski oblik akni čine acne papulopustula. To je blaži oblik i nastaje iz zatvorenih komedona . Javljaju se i crvene papule i pustule koje se gnoje.

Najteži oblik su acne conglobata. Javljaju se komedoni, papule, pustule, ciste i kraste, a sve to prati upalni proces koji zahvata dublje delove folikula i tkiva i stvara duboke, tvrde čepove. Osim lica može da zahvati i vrat, leđa i gornji deo trbuha.

Akne se lako dijagnosticiraju tako da dodatna ispitivanja nisu nužna. Samo dermatolozi mogu prepisati preparate za lečenje akni. Brojni ulegnuti ožiljci su rezultat neadekvatno lečenih akni. Ožiljci se mogu posle aktivnog lečenja akni mogu tretirati posebnim metodama. Na primer hemijskim pilinzima.

Što se tiče hrane treba izbegavati slatkiše (naročito čokoladu) i grickalice. Podrazumeva se obavezno održavanje higijene kože kao i korišćenje preparata za skidanje nečistoća sa kože.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.