Home / Ljubav / Da li je ljubomora znak ljubavi?

Da li je ljubomora znak ljubavi?

Ljubomora može biti ljubavni začin u emotivnoj vezi, ali to nije dokaz za ljubav. Ljubomora je vrsta straha od prestanka ljubavi. Prisustvo ljubomore je znak posesivnosti koja potiče od nesigurnosti u vaše sposobnosti da se suočite sa promenama koje mogu uslediti u toku emotivne veze. Ljubomora takođe može biti i znak ozbiljnog psihijatrijskog poremećaja. Povod može biti realan ili umišljen dok je pravi uzrok ustvari u osobi koja je ljubomorna. Ona se ispoljava u vidu sumnjičenja i različitih maštarija koje prati osećanje lične bezvrednosti.

Osoba koja je sigurna u partnera nije ljubomorna. Ljubav bez poverenja je veliki problem. Mnoge osobe se spremaju na situaciju da će ih partner prevariti i zato pokušavaju da to spreče kontrolama, proverama i špijuniranjem. Ljubomora je svakako znak nestabilnih veza i veza u kojima ne postoji poverenje. To su veze u kojima se osobe jedne drugima dopadaju, ali u kojima nema obostranog vezivanja. Pitanje poverenja u partnera nije samo izraz poštovanja prema osobi sa kojom ste u vezi, već je to znak poštovanja samih sebe. Teško je napraviti granicu između normalne posesivnosti i naporne ljubomore. Ne smete dozvoliti da ljubomora nepotrebno zavlada vama jer ćete tako od sopstvenog života napraviti pakao. Najbolje rešenje koje vam može pomoći je poverenje jer i ako bude izigrano opet ćete imati unutrašnji mir i spokojstvo.

Mnogi izjednačavaju ljubav i ljubomoru. Takve osobe u prisustvu partnera više ne osećaju prijatno osećanje ljubavi ali se neprijatno osećaju kad shvate da bi partnera mogli da izgube. Niko ne može garantovati da će vaša sreća u vezi i ljubav trajati večno. Uostalom uvek možete poželeti nešto drugačije i bolje. Čak i ako usledi napuštanje od strane partnera to znači da toj osobi više ne odgovarate, ali vaše unutrašnje vrednosti ostaju nepromenjene i jedinstvene.

Zato, uživajte u ljubavi i ne dopustite da ljubomora zavlada, jer je to najbolji način da iskreno volite i budete voljeni. Voleti je lepo ali i teško.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Sanja

 • Dobro nam došla Sanja. Odličan početak! 🙂

 • Anonymous

   Iako smatram da ima povrenja u mene, vrlo cesto se kod njega pojavi strah da se “nesto desava njemu iza ledja”, i to nam jako kvari odnos. Sto se vise dajem, to on vise trazi i njegova bezpotrebna ljubomora raste, iako nisam onaj tip devojaka koje varaju i flertuju sa drugima. Vrlo brzo se sve smiri razgovorom, ali mi je potreban vas savet:kako da resimo ovaj problem?
  Unapred zahvalna!

  • Ljubomora je znak da se pojavio strah od prestanka ljubavi, da u odnosu možda nešto nije u redu. Osoba koja je sigurna u to da je voljena nije ljubomorna. Stabilnost svake veze zavisi od našeg samopouzdanja i poverenja u partnera. Ljubav bez poverenja može biti veliki problem. Savetujemo vam da saznate razlog parnerove nesigurnosti. Takođe, naoružajte se strpljenjem, često uveravajte partnera da ga volite i pokažite mu da ne postoji niko ko bi mogao da ugrozi vezu.

 • Jovana Mil 1992

  U vezi sam pet godina a i dalje nemam poverenja u dečka i stalno ga proveravam.Kada sam pokušala da mu verujem i prestala sa sumnjom i proveravanjem on me je prevario,a da bude još gore dobio je i dete sa tom osobom.Ta njihova veza je trajala 2-3 meseca, danas smo i dalje u vezi ali je meni još gore jer još više sumnjam s obzirom na to šta se desilo.Počela sam da živim njegov život – nažalost.
  I kako se ponašati ustvari?

  • Nisu nam poznati svi detalji, ali prema ovome rekli bismo da zaista imate razloga za sumnju. Prevara znaci da vas partner ne postuje, pa i ne voli. Razmislite dobro da li takva veza ima lepu buducnost. Pozdrav

Scroll To Top